😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

7. 12. 2009

Gejza Angyal

 
 
 
 

Narodil sa v Kremnici rodičom Vojtechovi Angyalovi a Emílii, rodenej Kosinovej.V rokoch 1906 až 1911 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti, v roku 1910 získal diplom profesora kreslenia. V roku 1913 bol na polročnom študijnom pobyte u Simona Hollósyho v Mníchove, od roku 1914 pôsobil ako profesor na Štátnej priemyselnej škole v Banskej Bystrici. Od roku 1919 žil a pôsobil ako výtvarník v meste Kremnica na Slovensku. V rokoch 1922 a 1928 podnikol študijnú cestu do Talianska, v rokoch 1925 a 1931 žil krátky čas v Paríži, kde sa v roku 1926 sa stal čestným členom Société nationale des Beaux-arts. Bol aj členom Maďarskej spoločnosti pre vedu, literatúru a umenie v Bratislave, od roku 1920 aj členom Jednoty výtvarných umelcov Slovenska, Umeleckého spolku v Bratislave, Syndikátu výtvarných umelcov v Prahe a v košickej Kazincyho spoločnosti.

Svoje prvé úspechy dosiahol ako grafik, vo svojich prácach oslavoval prácu človeka, najmä baníkov. V banskej Bystrici vytvoril kresby a skice starých banskobystrických dvorov, postáv na jarmokoch a taktiež robil aj olejomaľby. Jeho hlavnou témou v krajinomaľbe bolo mestečko Kremnica, kde sa narodil. Tu okrem iného vytvoril aj radu kresieb svojich blízkych.

Po oslobodení sa Angyal zapojil do verejného života, maľoval plagáty a diplomy a znovu sa vrátil k baníckej téme. Prevažnú časť jeho diela tvoria veľké figurálne kompozície. Jeho diela sú vystavené v Múzeu výtvarného umenia - grafika v Budapešti, v Národnej galérii v Prahe, v krajských galériách a múzeách a v Slovenskej národnej galérii v Bratilave. Zomrel 23.09.1956 v Kremnici.
 
(zdroj:wikipedia.sk)

 
Portréty na obrázku vpravo sú fotené zo zasklených obrazov, jedná sa o jedinečné, originálne a súkromné portréty. 
Gejza Angyal bol krstným otcom môjho otca, ktorý mal v čase kresby 10 rokov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára