😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

7. 11. 2009

Pierre Auguste Renoir

 

Narodil sa v Limoges ako syn malomestského krajčíra. V roku 1844 sa rodina presťahovala do Paríža, kde sa mladý Renoir učí maľbe porcelánu. Tu aj v roku 1863 vystavuje po prvý krát svoje diela.
V roku 1869 trávi Renoir mnoho času v Bougival po boku známeho Moneta. Spolu s ďalšími impresionistickými maliarmi zakladajú Société d´artistes - združenie, ktoré v roku 1874 usporiada prvú výstavu impresionistov. 
Renoir vytvorí svoje dielo "Moulin de la Galette" v roku 1875. Bohatí klienti pozývajú Renoira na návštevu a tak umelec cestuje. V rokoch 1881-1882 cestuje po Alžírsku a Taliansku - v Ríme ho zaujmú Raffaelove fresky, v Neapoli je okúzlený pompejskými maľbami. V roku 1882 ochorie na pľúcnu chorobu a na radu lekára odcestuje opäť do Alžírska. 
Postavy z jeho obrazov už majú výraznejšie kontúry, pripomínajúce talianske fresky. V roku 1890 sa ožení s Alinou Charigotovou. Jeden z jeho synov, Jean, sa neskôr stane slávnym filmovým režisérom. 
V roku 1892 kupuje správa Akadémie krásneho umenia jeho dielo Dievčatá pri klavíri. Pre umelca je veľkým uznaním, ak je obraz ešte za jeho života zakúpený štátom a vystavený v múzeu.

V roku 1919 dostáva Renoir vyznamenanie Čestnej légie. Starnúci maliar trpí čiastočnou paralýzou tváre a silným reumatizmom. Natrvalo sa usadzuje v mestečku Cagnes-sur-Mer. Posledné roky jeho života plynú v znamení smrti blízkych, vojny a choroby. Umiera mu žena, dvaja synovia sú vážne ranení v 1. svetovej vojne. Renoir však neprestáva maľovať a napriek ochrnutiu si dáva priväzovať štetec k ruke. Ťažký reumatický zápal kĺbov mu ku koncu života znemožňuje tvorbu.
(zdroj:referaty.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára