😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

11. 9. 2009

Zámok Moszna


 
 
 
V Poľsku, asi 30 km juhovýchodne od mesta Opole sa nachádza jeden z najkrajších a najznámejších zámkov na územií Sliezska.
Jeho vznik však nie je historicky doložený. Zámok bol až do konca 17 storočia majetkom rodiny von Skall. Ďalšími majiteľomi zámku bol rod von Reisewitz, potom rod von Seherr-Thoss a Heinrich von Erdmansdorf. V roku 1866 sa hrad stal vlastníctvom rodiny Tiele Wincklers, ktorá tu žila až do roku 1945.
Po vojne bol zámok sídlom niekoľkých inštitúcií. Pôvodné zariadenie v zámku bolo zničené, či odvezené, časť nábytku je dnes v múzeu v Pszczynie. V rokoch 1961 až 1972 sa zámok využíval ako ústav pre mentálne postihnutých, od roku 1972 sú tu kúpele.
Zámok má skoro rozprávkovú architektúru, postavený je do písmena "U", má celkom 365 miestností, 99 veží a celkovú rozlohu 7 000m2. Hlavná a najstaršia budova pochádza z 18. storočia a je postavená v barokovom štýle. Zámok má dve bočné krídla zasahujúce hlboko do parku. Východné krídlo má tvar písmena "L", novogotickú podobu so spústou veží, vežičiek a striech v tvare ihlanu. Západné krídlo bolo postavené v rokoch 1912 až 1914, je novorenesančné, obdĺžnikové a bolo určené pre hostí.
Vo svojich interiéroch ponúka zámok biely a čierny salón, loveckú sálu s veľkým krbom, bohato zdobenú jedáleň, dvojposchodovú presklenú obrazáreň a skleník plný exotických druhov rastlín. Kaplnka sa v súčasnosti využíva pre hudobné koncerty.
 

Park je barokový, má rozlohu 250 hektárov, budovaný bol od polovice 18. storočia v štýle krajinných parkov s anglickými, francúzskymi a holandskými prvkami, vrátane vodných plôch a kanálov. Nachádza sa tu aj ostrovček s alejami 200 ročných líp a dubov, sú tu nasadené rododendrony a azalky.
Okrem tradičnej turistiky má zámok aj ďalšie praktické využitie. V jeho areáli sa nachádza Centrum pre liečbu neuróz, je tu chov plnokrvných koní a tiež chovná stanica bažantov patriaca Poľskému polovníckemu zväzu. Koná sa tu celý rad rôznych kultúrnych akcií od výstav až po operné predstavenia.
(zdroj:tixik.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára