😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 9. 2009

zámok Sychrov

 
 

 
Ide o krásny novogotický komplex ktorý sa nachádza na severe Českej republiky, približne 17 km od mesta Liberec a patrí medzi významné kultúrne pamiatky Českej republiky.
Pôvodne barokový zámok z rokov 1690 až 1693 si nechal postaviť rytier Lamotte z Frintropu. V mieste dnešného zámku stála v 15. storočia tvrz. Neskôr v 16. storočí tu bol postavený Panský dom a o storočie neskôr malý barokový zámok. V roku 1740 kúpil Zámok Sychrov František z Valdštejn.V roku 1820 kúpili toto panstvo Rahanovci. Knieža Karel Alain G. Rohan nechal niekdajšiu barokovú budovu zvýšiť o jedno poschodie a inicioval aj ďalšie stavby.
Zámok bol využívaný na hospodárske účely a postupne chátral. Ku zmene došlo v roku 1820 kedy panstvo kúpil Karel Alain Gabriel Rohan z významného francúzskeho rodu Rohan. Rod Rohan na toto panstva prišiel v čase Veľkej francúzskej revolúcie. Najprv tu došlo k empírovým úpravám a neskôr sa tu uplatnil novogotický sloh. K zámku patrí rozsiahly anglický park so vzácnymi drevinami. 
Po 2. svetovej vojne bol Zámok Sychrov zoštátnený a v roku 1950 z menšej časti sprístupnený. 
V 70. rokoch sa sprístupnené priestory rozšírili. Od deväťdesiatych rokov je Zámok Sychrov ďalej zrekonštruovaný tak, aby sa čo najviac priblížil svojej forme z 19. storočia.
(zdroj:tixik.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára