😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

12. 9. 2009

Chrám Vasila Blaženého

 
 

Je to významný pamätník ruskej architektúry, nachádza sa na severozápadnej strane slávneho Červeného námestia v Moskve. Jeho architektúra symbolizuje spojenie Ruska s Európou a Áziou.
Chrám bol postavený v rokoch 1555 až 1560 na príkaz Ivana Hrozného ako spomienka na víťazstvo nad kazanským chánom. Architektom bol vraj Postnik Jakovlev, ale podľa inej verzie boli architekti dvaja - Barma a Postnik. Podľa nedoloženej legendy bol po dokončení prác Postnik Jakovlev na príkaz Ivana Hrozného oslepený.
Chrám sa skladá z ôsmich samostatných kostolov, ktoré symbolizujú jednotlivé dni rozhodujúcich bojov o Kazaň. Štyri z kostolov sú osové, ďalšie štyri sú umiestnené medzi ne. Všetkých osem kostolov obopína centrálny stĺpovitý hrám pravoslávnej cirkvi. Osem kostolov je vyzdobených pozlátenými cibulovitými hlavami - kopulami, centrálny chrám je ukončený šatrom - teda tvarom poľného stanu, na jeho vrchole je neveľká pozlátená kopula. Celá skupina chrámov má spoločné základy, perimetrickú galériu a vnútorné klenuté prechody.
V roku 1588 bola pristavaná kaplnka Vasilija Blaženého, ktorá vlastne celej stavbe dala nový názov. Stavba bola zvŕšená dobudovaním zvonice v roku 1670. Chrám bol často prestavovaný a rekonštruovaný. V 18 storočí boli doplnené asymetrické prístenky a stanovité šatry nad vchodmi a pozlátenie kupol bolo nahradené súčasným bohato tvarovaným farebným členením. Súčasne bola pôvodná biela maľba chrámu nahradená červenobielymi ornamentami. V roku 1929 chrám boľševici uzavreli a z veží odobrali všetky zvony. Chrám bol znovu otvorený až v roku 1990, od roku 1991 sa tu slúžia nepravidelné pravoslávne bohoslužby.
(zdroj:wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára