😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

29. 9. 2009

Korkový dom

 
 

 
Nadšenec z Hodonínska si obložil dům korkovými zátkami od vína! Korkové zátky od vína mohou být i zajímavým stavebním materiálem!
S jejich netradičním využitím přišel zedník Miroslav Svoboda z Mutěnic na Hodonínsku. Netradiční "zátková" fasáda by měla být hotova do konce roku 2009 a bude na ní spotřebováno asi 150.000 zátek.
"Zatím jsem v polovině a jde to skvěle. Obklad ze špuntů vypadá dobře. Chodí se na něj koukat zástupy zvědavců," řekl ČTK Svoboda. S přísunem zátek problém nemá. Bydlí ve vyhlášeném vinařském kraji a od přátel jich dostává po tisících.
Nápad použít korek k obkladům dostal před čtyřmi měsíci. Na jedné ze zdí domu nechal volné místo ve tvaru kruhu. Chtěl, aby mu do něj známý nakreslil karikaturu. Když se ale přítel malíř k ničemu neměl, zaplnil zedník kruh špunty. 
Nyní už má Svoboda tolik zkušeností s těmito obklady, že by mohl dávat školení. Korkové zátky připevňuje na obkladové lepidlo, a to na předem očištěnou a tímto lepidlem srovnanou a zpevněnou zeď.Příprava zátek na montáž trvá několik dní. Nejprve je čeká lázeň v dezinfekčním prostředku. Tím se zbaví vinného pachu a všech zárodků, které by mohly způsobit plíseň. Poté se nechají vyschnout v dobře prodyšných síťových pytlích na cibuli.Každý špunt pak Svoboda před nalepením rozřízne na polovinu. Dům je starý a má mohutné zdi. "Korek proto nepotřebuji k zateplení. Plní pouze estetickou funkci," dodal Svoboda. V kraji vinařů bude mít jeho nápad zřejmě úspěch. Svědčí o tom i to, že v některých vesnicích se prý již připravují autobusové zájezdy do Mutěnic na prohlídku neobvyklé stavby.
(zdroj:lidovky.cz)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára