😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 9. 2009

Epicentrum-teplota

 
 

 
Jedinečný úspech slovenského výskumníka Martina Radvanca šokoval! Jediný človek na svete vypočítal teplotu v mieste výbuchu atómovej bomby v Hirošime. Dokázal, že dosiahla také hodnoty ako sú na povrchu Slnka. 
Tento výnimočný muž žije na Spiši. Ako sám skromne hovorí, vďaka zhode náhod sa zaradil medzi najvýznamnejších vedcov sveta. Petrológa z Geologického ústavu Dionýza Štúra Martina Radvanca predstavila v Správach STV reportérka Ivana Ratkovská.
V čase explózie bola Hirošima vystavená teplote 6287 stupňov Celzia. Na stupeň presne to určil slovenský vedec a zároveň uznávaný profesor Kiótskej univerzity Martin Radvanec. Tomuto Spišiakovi sa to podarilo z kúska kameňa, ktorý získal ako vzorku od japonských kolegov. Neuveriteľnou náhodou išlo o takú horninu, ktorá sa zachovala vo svojej pôvodnej forme a po explózii nehorela. Tlaková vlna ju totiž odhodila na breh rieky Motojasu. Voda, ktorá sa síce z koryta v sekunde výbuchu vyparila, okamžite opäť dotiekla a zakonzervovala všetky potrebné vrstvy a informácie k výskumu. "To bol ten úspech, ktorý som ja mohol zistiť tým prudkým ochladením vzorky," prezradil M. Radvanec. Japoncom ani Američanom sa to nepodarilo. Skúmali totiž horniny, ktoré chladli postupne. Ešte niekoľko dní po výbuchu teplota okolia dosahovala 400 stupňov Celzia.
"To postupné chladnutie zničilo vzťahy medzi pôvodnou horninou a tou natavenou časťou," vysvetľuje ďalej vedec, ktorý dal takto odpoveď aj na otázku človeka, ktorý sedel v čase explózie na schodoch a čakal na otvorenie banky. V hirošimskom múzeu sa zachoval iba jeho geologický tieň pretlačený v kameni. "Ten tieň akoby povedal: Prosím Ťa, čo sa mi stalo?" Po explózii sa doslova vyparil zo zemského povrchu. Neostala po ňom ani DNA. "Žiara toho umelého Slnka ho v podstate zničila tak, že dokonale vymazala akúkoľvek stopu okrem toho tieňa."
Slovenský petrológ hodnotil všetky vzorky a výpočty 12 rokov. A šokoval vedecké kruhy aj samotných Japoncov! Výsledná teplota sa totiž blíži k hodnotám na povrchu Slnka a je o 3000 stupňov vyššia ako sa predpokladalo. Japonská národná televízia venovala výskumu samostatné miesto vo vysielaní. Výsledky sa objavili aj v najnovšom čísle časopisu Journal of Geography.
(zdroj:STV-spravodajstvo)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára