😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

4. 9. 2009

hrad Kost


 

 
Hrad leží v krajine, ktorej sa právom pre jej pôvab hovorí Český raj. Postavený je v lesnatom údolí na mohutnomn skalnom pieskovci, asi kilometer od miesta, kde stávalo predhistorické hradisko s názvom Na Poráni...  
Založil ho pravdepodobne Beneš z Vartenberka pred rokom 1349, po roku 1370 bol radikálne prestavaný. Od roku 1497 patril hrad Šelmberkom, ktorí sa takisto podpísali na jeho zmenách. Po roku 1524 vlastnili hrad Biberštejnovci, ktorí ho renesančne prestavali a tak aj rozšírili. Keď ho vlastlili v 16. storočí Lobkovičovci, vznikla celá jeho južná časť dnešného areálu, vrátane hospodárskych budov s pivovarom.
Neskôr sa chystala veľkorysá prestavba hradu, bolo navezené drevo ako stavebný materiál, no Albrecht z Valdštejna, ktorý túto prestavbu mal realizovať, bol zavraždený. V roku 1590 stratil hrad svoju rezidenčnú funkciu, jeho posledný majiteľ bol Oldřich Felix z Lobkovic, bola tu už len správa panstva s bytmi úradníkov a ďalších zamestnancov. V roku 1635 vznikol na hrade požiar, však bez významných škôd.
Ešte v roku 1866 bol hrad chápaný ako objekt s vojenskou hodnotou, pruská jednotka narobila jeho fotografie, ktoré sú dnes považované za pravdepodobne najstaršie dochované fotografie tohoto hradu. Povojnové obdobie sa zasa zaslúžilo o pamiatkovú obnovu paláca, čo je považované za najzdarilešjí zásah na hradoch počas tohto obdobia.
 V rozľahlých sieniach hradu môžu návštevníkov zaujať predovšetkým mnohé zbrane zo 17 až 19 storočia. Tiež je pozoruhodná čierna kuchyňa.
(zdroj:hrady.cz)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára