😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 9. 2009

Grassalkovichov palác



Historická budova Bratislavy
V roku 1760 pre grófa Antona Grassalkovicha postavili záhradný barokový palác. Významným hosťom ktorý tu v roku 1772 dirigoval domácu kapelu, bol skladateľ J. Haydn.
Palác bol postavený v barokovom štýle v roku 1760, postaviť ho dal chorvátsky gróf Anton Grasalkovič (Grassalkovich) a nachádza sa neďaleko historického centra Bratislavy na Hodžovom námestí. Súčasťou paláca je aj rozsiahla záhrada upravená vo francúzskom štýle, v nej sa nachádza pomník Johanna Nepomuka Hummela - významného hudobného skladateľa a bratislavského rodáka.
Grasalkovičov palác je dnes sídlom prezidenta Slovenskej republiky, takže nesie aj názov Prezidentský palác. V rokoch 1939 až 1945 bol palác ešte sídlom prezidenta, potom niesol dlhé roky "honosný názov" Dom pionierov a mládeže Klementa Gottwalda, čo sa po páde komunizmu opäť zmenilo.
Jeho staršia renesančná architektúra bola rozšírená a upravená v duchu dobového umenia. Jeho rozložitý pavilón členený pilasrami s prístreškom pre koče na strane čestného nádvoria a s mohutnými atlantmi nesenými otvoreným schodišťom na záhradnej strane pripomína staršie barokové stavby.
Ale rokoková ornamentika interiérov ukazuje už vplyv dobového rokokového umenia. Postranné krídla s otvorenými arkádami na prízemí pripomínajú renesančnú vilu v Mesere od Palladia. Priečne, pôvodne hospodárske krídla, prestavané do dnešnej podoby v 20. storočí sú neskoršie prístavby. V roku 1996 sa obnovený palác stal rezidenciou prezidenta Slovenskej republiky.

A vedeli ste, že kedysi bol pred palácom cintrorín? Pozri gif obrázky:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára