😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 8. 2009

Z jazera Nemi

 
 

 
Nemi je vulkanické jazero, ktoré leží asi 25 km od mesta Rím, uprostred Albánskej vrchoviny.
Okrem nádhernej prírody je toto jazero známe aj vďaka cisárovi menom Caligula, ktorý nastúpil na cisársky trón rímskej ríše a bol známy i svojim megalomanstvom. Rád chodieval na rekreácie práve k tomuto jazeru a tu nechal postaviť dve obrovské lode.

A o aké lode vlastne išlo? Prvá, "palácová" loď mala dĺžku 67 m a bola určená ako rekreačné sídlo Caligulu a jeho družiny. V strede boli dve stavby - jedna väčšia, druhá menšia - prepojené chodbami.Voľný priestor plavidla bol vyzdobený mramorovými stĺpami a sochami.
Druhá loď mala o pár metrov viacej, na sebe niesla chrám zasvätený pravdepodobne bohyni Diane. Tento chrám bol umiestnený v zadnej časti plavidla, v predu bola postavená menšia štvorcová budova. Medzi týmito budovami bola "kolonáda" s osadenými lavičkami. Vo vrakoch sa našli dpokonca aj vodovodné potrubia, čo napovedá, že na lodiach boli aj fontány a záhrady! Obe lode boli zhotovené z borovicového, jedľového a dubového dreva, čo je dôkaz najvyššej kvality remeselnej práce rímskych staviteľov.
 

Bohužiaľ, lode nemali dlhý životný príbeh a čoskoro skončili na dne jazera. Niektoré historické zdroje tvrdia, že ich nechal potopiť z rozmaru sám Caligula, iné zdroje hovoria, že o potopenie týchto lodí sa postaral jeden z jeho nástupcov aby sa na Caligulu zabudlo. Po stáročia tu bolo niekoľko pokusov o vyzdvihnutie týchto lodí ale podarilo sa to až v roku 1928 Benito Mussolinimu, ktorý dal jednoducho vypustiť vodu z jazera. Po troch rokoch odčerpávania vody sa konečne vraky lodí objavili!
Pretože na lodiach ani v ich okolí sa nenašli nijaké cennosti, historici sa priklonili k názoru, že Caligula lode potopiť nedal, ale boli to jeho nasledovníci. Zvyšky lodí boli reštaurované a uložené do novovybudovaného múzea na brehu jazera. Na sklonku druhej svetovej vojny, pri ústupe nemeckej armády bolo toto múzeum z pomsty Mussolinimu a celému Taliansku nemcami podpálené a zhorelo do tla...
(zdroj:sk.tixik.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára