😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

5. 8. 2009

kaštieľ Markušovce


 
 
 
... tiež kaštieľ Mariášiovcov a letohrádok Dardanely
Kaštieľ vznikol v období renesancie, postavil ho v roku 1643 František Mariássy ako renesančnú pevnosť s kruhovými vežami na nárožiach. Budovu ukončovala atika, fasády rytmicky členili kamenné okná.

Priestory kaštieľa a budov, ktoré v období renesancie dotvorili jeho najbližšie prostredie, sa využívali aj ako humanistická škola, ktorú založil v roku 1567 Pavol Mariássy (do vybudovania kaštieľa bola škola na hrade). Jej činnosť sledujeme až do roku 1673. Škola sa zameriavala na prednášanie jazykov vrátane slovenčiny a na reálne predmety. Medzi jej prednášateľov patrili českí bratia, početná skupina kňazov na čele so Z. Cedarom a M. Molitorom a predpokladá sa, že sa tu zastavil na svojej ceste do Bieleho Potoka aj J. A. Komenský.
Kaštieľ slúžil svojím majiteľom ako opevnené sídlo sto rokov. V roku 1745 dokončili nové objekty v areáli kaštieľa a upravili aj dve priestranné rozľahlé hospodárske budovy, situované po stranách kaštieľa, uzatvárajúc tak parcelu. V roku 1773 začali aj s obnovou vlastného kaštieľa so snahou zmeniť jeho výzor na módne rokokové sídlo.

Krátko nato začali stavať letohrádok zvaný Dardanely, ktorý mal riešiť nedostatok barokových reprezentačných priestorov v objekte starého kaštieľa. So stavbou začali v roku 1778, vybudovali ústredný rizalit so slávnostnou sálou, ktorej steny pokryli freskami čerpajúcimi z antických a mytologických motívov. Dôvodom tejto stavby bola predovšetkým očakávaná návšteva cisára Jozefa II., ktorá sa však neuskutočnila. Preto aj stavebné práce prerušili. Bočné krídla sa dostavali až počas pamiatkovej obnovy v 70-tych rokoch minulého storočia podľa pôvodného projektu.

Dodnes sa zachovala pôvodná dispozícia kaštieľa s bohatými štukovými klenbami. Na rohových baštách sú zachované renesančné strieľne. Kaštieľ aj letohrádok sú prístupné verejnosti. V kaštieli je expozícia historického, najmä empírového nábytku. V prízemí je možné odčítať pôvodnú dispozíciu renesančných miestností kaštieľa, hlavne v kuchyni a vstupnej časti. V letohrádku Dardanely je umiestnená expozícia klávesových hudobných nástrojov a občas tu bývajú v slávnostnej sieni aj koncerty.
(zdroj:zamky.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára