😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

18. 8. 2009

Lupercum





Legenda o zakladateľoch Ríma, ktorých dojčila vlčica, je veľmi známa nielen v Taliansku, ale na celom svete. Podzemnú jaskyňu Lupercum, v ktorej sa tento legendárny príbeh mal odohrať, objavili talianski archeológovia. O existencii tejto jaskyne sa už síce vie od 16. storočia, ale dôkazy to potvrdili nedávno. Čo sa v jaskyni našlo? Potvrdila sa pravdivosť legendy?
 
Kto boli Romulus a Remus?
Boli to dvaja nechcení bratia, ktorí mohli ohroziť vládnutie kráľa Amuliusa. Ich matkou bola Rea Silva, ktorú kráľ Amulius donútil stať sa kňažkou, aby zložila sľub čistoty, a nemohla na svet priviesť žiadneho potomka, ktorý by ohrozil moc kráľa. Rea však bola znásilnená Marsom - starorímskym bohom vojny. Porodila dvoch chlapcov, ktorým dala mená Romulus a Remus. Hoci ich kráľ Amulius nechal hodiť do rieky Tiber, Boh rieky Tiberin ich ochránil, a potom sa ich ujala vlčica, ktorá žila v jaskyni Lupercum. Svojím mliekom ich zachránila od istej smrti. Neskôr týchto bratov objavil pastier menom Faustulus, ktorý ich vychoval. Romulus však svojho brata zabil, a stal sa tak prvým kráľom mesta, ktoré pomenoval podľa seba: Roma - Rím. Toľko hovorí legenda.

Jaskyňa na vrchu Palatinum
Jaskyňa Lupercum (Lupercale) bola objavená náhodne, keď sa robil prieskum paláca na vrchu Palatinum (je to jeden z dvoch vrcholov kopca Palatino), kde sa mal údajne narodiť rímsky cisár Augustus. Skrývala sa šestnásť metrov pod zemou, kde sa doposiaľ nerobili žiadne archeologické výskumy. Archeológovia spustili do týchto podzemných priestorov kameru a objavili klenbu, ktorá bola vyzdobená mozaikami s geometrickými a rastlinnými motívmi.
Táto podzemná dutina mala kruhový tvar, a podľa laserových skenerov má priemer 7,3 metra. Strop je však veľmi krehký, čo zatiaľ zabránilo archeológom k ďalšiemu prieskumu, pretože hrozilo zrútenie celého stropu. Pomocou kamery sa túto jaskyňu podarilo prehliadnuť a okrem spomenutej výzdoby kamera zaznamenala v najvyššom bode stropu bieleho orla na modrom podklade. V jaskyni sa tiež nachádzajú výklenky, v ktorých mohli byť umiestnené sochy. Výzdoba sa zhoduje s popisom, ktorý je uvedený v Augustovom životopisnom diele Res gestae.
Podľa niektorých archeológov však nie je objavená jaskyňa tou, v ktorej vlčica dojčila Romula a Rema. Staroveké popisy totiž jaskyňu umiestňujú o niekoľko desiatok metrov ďalej na severozápad. Tieto priestory by mali podľa odporcov byť súčasťou Nerovho paláca, ktorý zhorel v roku 64 n.l. Výzdoba by tiež mala patriť do Nerovej doby.
Napriek tomu, že sa archeológovia nevedia zhodnúť v tom, či to je jaskyňa v ktorej boli odchovaní bratia Romulus a Remus, je to významný archeologický objav. Záhadu tejto jaskyne pravdepodobne rozrieši až sprístupnenie tohto podzemného priestoru, kedy o sebe určite vydá ďalšie svoje tajomstvá.
(zdroj:magazin.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára