😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 8. 2009

Ales stenar

 
 

 
Ide o najväčšie zoskupenie kameňov do tvaru lode vo Švédsku. Nepoznáme zaručene funkciu, akú mali kamene počas vekov, alebo čo symbolizoval tvar lode, do ktorého sú zoradené, pre ľudí, ktorí ju vytvorili. Poďme sa však spoločne o to pokúsiť...
Ales stenar je 67 metrov dlhé a 19 metrov široké zoskupenie - jedno z najväčších v nordickom regióne. Zahrňuje 59 starostlivo vybraných kameňov, váhou medzi 500 až 1800 kilami. 
Kamenné zoskupenie sa datuje do dvoch období - neskorej doby bronzovej (cca 3,000 - 2,500 rokov dozadu) a rannej doby železnej (1,600 - 1,000 rokov dozadu). Archeologické testy môžu určiť starobu Ales stenar. Karbónová skúška organických zvyškov poskytla sedem výsledkov. Jedny datujú materiál na asi 5,500 -rokov starý, zatiaľ čo zvyšných šesť indikuje dátum okolo 1,400 rokov dozadu, pravdepodobne najpravdepodobnejší čas, kedy bol Ales stenar vytvorený. Všeobecne sú takéto miesta považované za pohrebné pamätníky a mnoho miest nájdených v Škandinávii obsahuje jeden alebo viacej hrobov. 
No ešte sa nenašiel žiadny hrob, ktorý by bol identifikovaný v ohraničenej oblasti, ktorá podlieha archeologickému výskumu v Ales stenar. Ales stenar okúzlovalo stovky rokov. Existujú početné teórie pokiaľ sa jedná o funkcie a význam lode, ale veľmi málo nesporných právd. Je však jeden nesporný fakt, a to ten, že miesto nikdy nebolo tak navštevovanou zaujímavosťou, ako dnes. Tajomstvo okolo účelu "usporiadania lode", skvelé umiestnenie a výhľady vábia viac než 300,000 hostí každý rok.
(zdroj:tajomstva.org.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára