😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

18. 8. 2009

Achilovka

 
 


Postavila som sa na špičky a zrazu som pocítila v ľavej nohe pod lýtkom pichľavú bolesť. Na druhý deň bolesť trvala naďalej, dokonca mi miesto mierne opuchlo! Pozrela som na nete niečo o achillovke a článok tak ponúkam i vám:
Achillova šľacha je úponovou šľachou trojhlavého lýtkového svalu, ktorá sa upína na hrbol pätnej kosti. Je to najmohutnejšia a najsilnejšia šľacha ľudského organizmu. Jej uloženie spôsobuje, že je zvýšene vystavená možnostiam častého poranenia. Táto okolnosť je zvýraznená opotrebovávaním a degeneratívnymi pochodmi. Môžeme hovoriť aj o určitých predispozičných stavoch, ktoré bezprostredne súvisia so stále stúpajúcimi tréningovými dávkami pri viacfázovom tréningu. 
Syndróm chronických bolestí v priebehu tejto šľachy a jej úponu označujeme ako achillodýnia. Najčastejšími príčinami vzniku achillodýnii sú: Tlak z okolia, prílišné zaťaženie, ktorému nepredchádzal správne dávkovaný tréning, pohyb na nezvyklom teréne (palubovky, tartan, mäkké prírodné ihrisko), vplyv degeneratívnych zmien v samotnej šľache, po priamom úraze (seknutie predmetom, kopnutie), pri osifikáciách Achillovej šľachy, po dlhom utiahnutí nohy v obuvi a následnom dlhodobom uvoľnení, fokálne infekcie, mikrotraumatá a tiež po užití dopingu. 
Postihnutý sa najviac sťažuje na typicky prichádzajúcu bolesť. Zo začiatku obyčajne nachádzame známky zápalu ľahkého stupňa s diferenciami kožnej teploty, opuchom a tlakovou bolestivosťou. Pri dlhšom trvaní je časté stvrdnutie paratenonia (ošľašia), ktoré je na pohmat bolestivé, väčšinou 4 - 5 cm nad úponom AŠ. Objektívne dochádza až k zhrubnutiu šľachy s krepitáciou. Často dochádza aj k stvrdnutiu svalstva postihnutého lýtka. Zníži sa plantárna flexia, ktorá je bolestivá. V liečení sa uplatňujú: Kľudový režim, izometrické cvičenia, úprava obuvi (ohybná podrážka, podpätná podložka), úprava tréningu, derivačné masti, nesteroidné antireumatiká, vodoliečba, ultrazvuk, laser, histaminová ionoforéza, taktiež prokainová, alebo reparilová, Fastum gel, Voltaren gel, Reumador gel a pod.
(zdroj:korzár.sk)
Takže pevne verím, že postačí nohu nepresilovať a natierať vhodnou mastičkou...
Dodatok: používala som 3x denne fastum gel a zabralo to!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára