😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

2. 6. 2009

Turnianska biela pani




Pokiaľ budete cestovať z Košíc smerom do Rožňavy, nezabudnite sa zastaviť v starobylom mestečku Turnianske Podhradie.
Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1263. Územie tejto obce vlastnil v roku 1341 magister Ján, ktorý sa nechal oslovovať de Thurna, odkiaľ pochádza i názov tamojšieho kamenného hradu.
Jeho zrúcaniny sa rozkladajú na vrchole krasovitej hmoty. Sú dokladom ničivej moci zubu času, ktorý sa zahryzol do hradieb kedysi pyšného feudálneho sídla už od čias pustošiacich kuruckých vojen. Pokiaľ sa na hradný vrch vydáme po stopách starej prístupovej cesty, uvidíme ešte na niekoľkých jej častiach vydraté stopy po kolesách vozov. Vystupujeme k zrúcaninám skrývajúce svoje zvláštne tajomstvo - prízraky z dôb dávno minulých, z čias kedy hrad vlastnila rodina Bebekovcov.Miestna povesť hovorí o bielej panej, ktorej duch nenachádza v hrobe pokoja. Pri mesačnom splne ju vraj často vidno chodiť kvíliacu a plačúcu po zrúcaninách. Ide o prízrak Kristíny Bebekovej, ktorá zo žiarlivosti prebodla milenca svojej sestry Kataríny a krivo ju obvinila z vraždy. Nad mŕtvolou Kelemena Desseroffyho, ako sa zvraždený milenec nazýval, usporiadal kráľovský nádvorník boží súd, kedy každý musel pri mŕtvole prisahať so smrtiacou dýkou v ruke so slovami, že zločin nespáchal, že je nevinný. Božiemu súdu sa musela napriek protestom podrobiť i Kristína Bebeková. Len čo vstúpila do miestnosti, kde ležalo telo šľachtica, začala rana mŕtveho krvácať. Krv sa objavila aj na dýke. Kristína bola usvedčená, ale skôr než na ňu vztiahla ruku svetská spravodlivosť, vrazila si sama dýku do pŕs. Odvtedy za mesačných nocí narieka na zrúcaných múroch hradu.
Biela pani na Turnianskom hrade dokladá veľmi známy okultný zjav bielej ženskej postavy v splývavých dlhých šatách. Tento jav bol pozorovaný v rôznych miestach Európy. U nás okrem Turne napríklad v bývalom Billotovom kaštieli v Bratislave, v takzvanom mincovom dome, v budove historickej Academie Istropolitany, tak isto v Bratislave, na Čachtickom hrade a hrade Biely kameň a inde.
Okultisti rozlišujú dva typy bielych paní - démonický, sprevádzaný často zjavením "lesného ducha" a duchovný, kde patrí aj prízrak Kristíny Bebekovej. Ide o zjav zomrelej osoby s nešťastnou minulosťou, ktorý sa chová mierne, pokiaľ nie je napadnutý, alebo zosmiešnený.
Nemeckí autori rozoznávajú ešte tretí typ bielej pani, takzvaný "Ahnfrauô, ktorá sa objavuje na určitých hradoch a zámkoch, aby oznámila smrť niektorého člena šľachtického rodu.
Od zjavenia "bielych paní" treba odlíšiť "čierne panie", ktoré sú ich obdobou. Príkladom môže byť čierna pani bratislavská objavovala sa na Zelenej ulici č.1 bývalom sklárskom dome opradenom povesťou strašidelného domu. Najznámejšia je však "čierna" dáma z Darmstadtu, ktorá má byť duchom M. Hesenskej. Čierna pani sa objavuje v dlhom čiernom závoji s krutým výrazom v tvári. Veští smrť niektorého z členov rodiny.
(zdroj:putnici.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára