😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

27. 12. 2020

Pandémie


Pandémia  je rozsiahla epidémia, ktorá sa rozširuje na geograficky rozsiahlom území, dokonca medzi kontinentmi a celosvetovo. Aj pri pandémii sa môžu vyskytnúť ojedinelé oblasti, ktoré nie sú postihnuté: osamelé ostrovy, hlboké horské údolia alebo pralesy, kam sa ľudia nedostanú.

Najväčšie pandémie v dejinách ľudstva:

Cholera: prvá dokázateľná epidémia cholery bola už v 6.stor.pred Kristom a pochádzala z Indie. Ako bakteriálny rezervovár slúžila rieka Ganga. Táto pandémia v podstate s menšími prestávkami stále pokračuje už na celom svete! Od roku 1816 kedy znovu prepukla (trvala až do roku 1994) zomrelo na ňu viac ako 1,5 milióna ľudí.

Čierna smrť - Mor : Približne v rokoch 165 až 180 nášho letopočtu sužoval obyvateľov starovekého Ríma „Antoniansky mor“, ktorý spôsobil smrť niekoľkých miliónov ľudí. Známejší je však „Justiniánsky mor“ z prvej polovice 6. storočia. Prepukol na trase medzi Áziou a Európou okolo roku 540, počas rozkvetu Byzantskej ríše. Mor tu bol aj v rokoch 1347 až 1352 a rozšírený bol po celej Európe. Odhaduje sa že zomrelo asi 25 miliónov ľudí, čo bola tretina vtedajšieho európskeho obyvateľstva.

Španielska chrípka vypukla v rokoch 1918 – 1920. Postupne za dva roky sa rozšírila do celého sveta, ochorelo 500 miliónov ľudí a obetí bolo do 50 miliónov.

Ázijská chrípka vypukla v roku 1957 a mala až 1 milión obetí.
    
Hongkonská chrípka mala v roku 1968 až 700 000 obetí.
    
HIV sa celosvetovo rozšíril približne v roku 1980 a trvá podnes - liek neexistuje. Zatiaľ bolo infikovaných viac ako 40 miliónov ľudí a viac ako 20 miliónov ľudí už zomrelo.

Koronavírus SARS-CoV-2 vypukol koncom roku 2019 v čínskom veľkomeste Wu-chan, postupne sa rozšíril do celého sveta a stále trvá. Zatiaľ bolo celosvetovo infikovaných viac ako 43 miliónov ľudí a zomrelo ich viac ako 1,5 milióna. V Európe je nakazených viac ako 20 miliónov ľudí, počet obetí stále narastá ...

Zdroj: wikipédia

Bohužiaľ, rozsiahla pandémia postihla aj našu generáciu, koľkí budú ešte infikovaní, koľkí na ňu umrú, koľkí sa uzdravia a koľkí sa nenakazia vôbec, to dnes netuší nik. Denne sa stále infikuje a umiera enormné množstvo ľudí na celom svete.
Spočiatku sme mysleli, že to do leta skončí, teraz vidíme, že to neskončí ani do konca tohoto roku, nik nevie ako to bude pokračovať v roku 2021 - alebo nebodaj ešte aj ten ďalší. Pomôže vakcína? Bude tá vakcína neškodná? Vieme že všetky vakcíny sa vždy najprv dlho testovali a až potom keď sa overilo že sú neškodné, až potom sa aplikovali. Mne osobne sa táto vakcína javí ako narýchlo "zbúchaná"...
Nech sú už opatrenia akékoľvek, poslúchnime ich ale držme sa hlavne zdravého rozumu. Čím menej sa totiž budeme vzájomne stretávať, tým bude menšia šanca že sa nakazíme. Viem, pre viacerých je samota zlá. Treba sa pravidelne spájať cez inernet alebo cez telefón s priateľmi či rodinou a hneď sa to lepšie a ľahšie zvládne. Priatelia, opatrujte sa a dávajte na seba pozor, aby sme mohli aj naďalej komunikovať medzi sebou na blogoch!

 


23 komentárov:

  1. Vierko,je to smutné.Ale muselo to asi přijít.
    Přeji pěkný den ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kto vie či muselo alebo nie. História sa opakuje, to je jednoznačné. Snáď to nebude moc dlho trvať, treba veriť a neustále si dávať pozor. 🌞

      Odstrániť
  2. Vierko, to je moc dobrý a užitečný článek, jde o zdraví i život, tak tím spíše. Pamatuji si, ještě jako studentka, jsme se učili o černé smrti a člověk si myslel, že nic podobného nás nemůže ohrozit. Chyba! Pravdou je, že nějaká pandemie se očekávala už řadu let, četla jsem o tom, ono se to prý nějak cyklicky opakuje, ale asi nejde předpovědět, kdy a jaká nákaza přijde. U nás začalo očkování, jsou o tom články. Jinak my s omezením setkávání problém nemáme, ale vidím, že přes upozornění a apely se lidé na Vánoce navštěvovali, jestli to něco přinese, uvidíme. jinak zastávám názor, že i o takových věcech bychom na blogu měli psát.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, dlho som premýšľala či mám článok zverejniť teraz cez sviatky alebo radšej počkať. Je to však mimoriadne aktuálna záležitosť ktorá bude bohužiaľ aktuálna aj po novom roku. Je to tak, že sa to ozaj opakuje prakticky počas celej existencie ľudstva. My máme tú smolu, že to prepuklo za nášho života. Ako píšem v článku, treba na seba dávať pozor, myslieť na svoje zdravie a sedieť radšej doma na zadku. Bohužiaľ, ľudia sú nepoučiteľní a budú sa "premávať" po návštevách, obchodoch ... Nakupovať sa zatiaľ dá predsa aj cez internet a návštevy možno absolvovať aj cez telefón alebo po Skype. Všetko sa dá zvládnuť, len treba chcieť a hlavne rozmýšľať! 🌞

      Odstrániť
  3. Vierko, budeme doufat, že to brzy skončí a že pomůže to očkování.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, veď nádej zomiera predsa posledná! Snáď očkovanie pomôže ale už teraz sa nesú po nete rôzne informácie, že to prvé očkovanie "papalášov" prebehlo akosi divne... Takže obyčajný človek nevie čomu má veriť a čo má považovať za dezinformáciu! 🌞

      Odstrániť
  4. Bohužel pandemie a epidemie k lidstvu tak nějak patří. My jsme však už zapomněli, že nás něco podobného může postihnout... Také si nejsem jistá, jestli očkování pomůže, a navíc když dnes říkali ve zprávách, že na většinu lidí se dostane až v březnu... Co bude do března?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je na zlosť, že tá pandémia postihla práve nás. Každý si vždy myslí, že jemu sa nič zlé nestane a bohužiaľ, opak býva pravdou. Nikdy nevieme čo bude zajtra. Osobne tomu očkovaniu moc neverím, pretože vakcína bola na trh daná veľmi rýchlo a nedostala potrebný čas na testovanie. Tak len treba veriť a dúfať, že bude neškodná a pomôže! 🌞

      Odstrániť
  5. celkem dobré informace a tabulku pro své propočty ke koronaviru jsem našla zde:

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdy-clovek-zacina-byt-infekcni-pruvodce-nakazou-covidem-19-127187

    Třeba to někomu pomůže. Zítra jdu na testy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za Tvoje zaujímavé info. Človek by sa o to zaujímať mal.
      Budem Ti držať palce, aby si mala testy negatívne, daj potom vedieť. Prajem Ti zdravý nový týždeň. 🌞

      Odstrániť
    2. Jj, doufám, že budou výsledky negativní a až budu mít za pár měsíců narozeniny, že to budeme moci i s dětmi a vnuky v klidu oslavit :-)

      Odstrániť
  6. Vierko, u nás dnes: "Padl rekord: 16 329 nových případů." ... Asi následek vánočních návštěv, lidé si nedají říct. Přeji pěkný zbytek roku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanička, to je strašné! Neviem ako je to dnes u nás ale bohužiaľ, nie sme od vás ďaleko... Tiež si myslím že to majú na svedomí hlavne tí "nespratníci", ktorí pred sviatkami vo veľkom nakupovali a premávali sa kade-tade. Dnes pred silvestrom sú obchody narvané do prasknutia, všade je plno ľudí. Zbytočné sú zrejme všetky nariadenia, ľudia si robia čo chcú. 👎
      Veď je demokracia ... Uži si posledný deň v roku a zajtra to primerane osláv. Pá moja! 🍷

      Odstrániť
  7. Můj PCR test proběhl bleskově, výsledek přišel během 7 hodin SMS. Na rozdíl od již pozitivní dcerky, jsem negativně testována, takže jsem ukončila dobrovolnou karanténu, či izolaci . A dcerka se lepší. Přeji všem lehký průběh a brzké uzdravení.

    Regulační úřad Spojeného království schválil vakcínu Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, to som ozaj rada že si negatívna i keď na mňa pôsobíš ako príjemná a pozitívna ženská! Verím, že dcéra bude mať hladký - teda prijateľný priebeh korony a nezhorší sa jej zdravotný stav. Ale v tej dobrovoľnej karanténe by si mala pokračovať. Život a zdravie je teraz prvoradé. Tak nech sa vám všetkým len darí v dobrom zdraví! 💖

      Odstrániť
    2. Nó, dokáži být i pořádná potvora, když se třeba po napadení, nebo jiných záležitostech velmi, velmi, až nevybíravě hájím. zkušenost mne naučila a soused, který nám kdysi nadával velmi nevybíravě, pak jen hleděl, letos tedy už jen jeho manželka, která na mne též tlačila, jak jsem si proti jejímu očekávaní dovolila reagovat (slušně, stručně, jasně a myslím, že i klidně jsem to zvládla :-))). A je klid.
      Dcerka hlásí, že se jí nejspíš vrací čich a chuť, to mi dodává naději, že se jedná o mírnější průběh.
      V karanténě prakticky zůstávám, jen si zajedu na kole v roušce nakoupit a pak hned domů. Ale manžel nehledí, zítra mají na myslivecké střelnici setkání. Do toho si mluvit nedá. No, je to venku, tak snad mi domů nic nepřinese.

      Odstrániť
    3. Tak o máme zrejme veľa spoločného! Ja si tiež nedávam pred ústa servítku, keď ma nieko poriadne "vytočí"! Som rada že dcére sa polepšilo a tak je to známka že všetko je na dobre ceste k uzdraveniu. Tvoj manžel zrejme rád riskuje ... Ja by som ho veruže na žiadnu takú akciu nepustila. Nie je to totiž sranda. 💖

      Odstrániť
  8. Věrko, tvůj příspěvek je poučný a mělo by se o tom všem psát. Na druhou stranu vznikají mnohé paskvily a záleží na tom, kdo čemu uvěří. Nemyslím tím tvůj dnešní příspěvek, ale tisk, televizi, internet. Mnohdy žasnu nad hlouposti lidí, nad tím jak se nechají takto zaručenými zprávami ovlivnit.Měla jsem dobrý úmysl a volala jednou za deset dní svým klubovým přátelům jak se daří, chtěla jsem je trochu povzbudit, povzpomínat. Jsou většinu sami bez partnerů, kteří odešli na obláčky. Ne u všech a se všemi se dá povzpomínat a popovídat bez zášti z jejich strany na systém, na okolí a vůbec mluvit o covidu bez toho, aby nelamentovali na zdravotnictví, na to jak vše je špatně. Závěr je ten, že nás straší hygienou, očkování je na prd, druhá část mele stále, že jsme zastrašování, že to je jen chřipečka. Minimum je ve střehu, dodržuje hygienu a je vstřícná k nastávajícímu očkování.
    Zrovna tak to je i u nás, očkovat se necháme, otázkou je zda se brzo dočkáme. Manžel také byl toho názoru, že chřipečka, co já se namluvila a nadohlížela na hygienu, roušky a podobně, pokorný a poslušný začal být v momentě covidu u dcery. Pak už to jelo, rodina na Vysočině, v Ostravě a pár známých kolem. Jo někomu vše dojde až už je skoro pozdě. Co se mě však nelíbilo hned v počátku byla silná slova, že je to trest za neukázněnost, na dostatek všeho a nevážení se navzájem ... bla,bla, bla.
    Važme se navzájem, respektujme okolí, což značí chraňme se navzájem, nyní dodržením opatření. Hlavně nenechme se ovlivňovat hlupáky. ☺
    Věrko, přeji pohodové dny. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohužaľ, doba je zlá a v tejto situáci človek skutočne nevie čomu má veriť a čomu nie. Každý nám hovorí inak, politici sa dohadujú s odborníkmi pretože každý má tú svoju pravdu a národ je z toho "zmagorený". Je to fakt na zaplakanie čo sa dnes deje. Napriek všetkému nám treba rozmýšľať a myslieť teraz na seba a na svojich najbližších. Behanie po rôznych obchodoch a nákupoch alebo "nerváčiť" že sa nedostaneme ku kaderníčke nie je teraz ozaj to najpodstatnejšie. Bojím sa ale, že ľudia už načisto stratili rozum... Ako sama píšeš, opatrenia treba dodržiavať i keď sa nám nepáčia.
      Martuška, i ja Ti prajem samé pohodové dni prežité v pohode ale hlavne v dobrom zdraví. Nech sa Ti darí. 🌞

      Odstrániť
  9. A dovolím si přece jen ještě pár poznámek
    - v rodině už s covidem, kumulovaným s dalšími nemocemi, úrazy, operacemi,...máme od října bohaté zkušenosti.
    - Osobně jsem covid nikdy nepodceńovala, ale neovlivním neukázněnost, bezohlednost až sprostotu dalších lidí.
    - Zrádné je to v tom, že děti z MŠ i škol jsou mnohdy naprosto bez příznaků, přitom to šíří v rodinách, kolektivu dětí,...
    - To se stalo i u nás, kdy dcerka musela na první operaci v době, kdy její syn neměl příznaky a ona je ještě neměla. O nákaze ve školce se dozvěděla až těsně po operaci. Takže se nakazila i ona, její přítel a starší syn.
    - Protože v době jejího pobytu v nemocnici bylo potřeba se o vnuky postarat, nevěděla jsem, jestli jsme se nenakazili i my ostatní. Tehdy v 10-11/2020 ne.
    - Mladší dcerka se zřejmě nakazila v 12/2020 v práci, domů přijela po 14ti dnech, jako vždy, byla bez příznaků. Ty začala mít za 2 dny po odjezdu od nás, stejný den ukázal pozitivitu test.
    - Kdyby byl onen antigenní test (pro samoplátce), nebo i ty hrazené pojišťovnami, dostupnější o pár dnů dříve, domů by nejela.
    - My se po výsledku testu ihned izolovali, můj test po dalších 7 dnech byl naštěstí negativní. A druhá dcerka s rodinou mají zřejmě ještě imunitu, jsou bez příznaků.
    - Pokud tedy starší dceři díky covidu nezhoršil její zdravotní problém, se kterým byla následně na dalších operacích už jako covid pozitivní.
    - Vnuk z mateřské školky měl testy negativní, starší pozitivní, průběh velmi lehký. Dcera to udýchala jako astmatička velmi dobře.
    - Ale její přítel se dodnes potýká s únavou, ataky úzkostí, depresí, únavy, zažívacích potíží.

    Proč to píši
    - myslím, že je třeba o tom komunikovat ptát se, chránit se, rozhodně to není jen chřipečka, je to zrádný, opravdu zrádný virus.
    - A doktoři o tom zatím také nemají mnoho informací a prostředků, aby mohli opravdu účinně léčit v samém začátku nemoci, když propukne.
    - Takže my jsme se snažili zapojit trochu selského rozumu a začali co nejdříve brát vitamíny, nějaké prvky - C,D, betaglukan, případně i selen, zinek, železo, E,K. Ale opatrně.
    - A mladší dceři zřejmě pomáhá i to, že jsem jí koupila wobenzym, cítila se po něm už i před nákazou lépe, než jindy v tomto ročním období.

    - A ráda si také přečtu zkušenosti ostatních, člověk se v tom necítí být sám.

    - Doma jsem zavedla i jakousi karanténu potravin, které si přivezu z nákupu. Co jde, dám na 3 dny bokem, po 72 hodinách by se už ani na plastových obalech neměl udržet virus. Pečivo tedy konzumujeme ihned.
    No a občas uvnitř postříkám prostor desinfekcí, nebo cca 80 % alkoholem. A spím holt sama v pokoji, protože manželovým kontaktům bezinfekčnost nevěřím,... a že jsem negativní, přestal na nějakou karanténu hledět a že by měl vždy roušku, když je mimo barák, nevěřím.

    Nu, nechť se nám všem daří pokud člověk není těžký alergik, tak snad ta vakcína by mohla pomoci, když někteří lidé nemají rozum a nechrání sebe, natož ty okolo sebe a promořují, promořují, ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S veľkým záujmom som si prečítala Tvoje riadky. Môj názor je rovnaký a plne s Tebou súhlasím. 👍 Tvoj manžel sa zrejme na celú koronu pozerá inak - povedala by som že dosť nezodpovedne (prepáč že tak píšem). Ak by žil v domácnosti sám, tak nech si robí ako chce, ale si tam Ty, máte deti, vnúčence... Na toto by mal brať rozhodne ohľad. Môj manžel rúšku poctivo nosí, ja keď náhodou idem von, tak samozrejme tiež. Je pravda že sa mi ce ňu hróóózne zle dýcha, pretože som tuhý fajčiar a tak to logicky cítim. Ale vydržať to musím. No v podstate som stále doma a na nákupy chodí manžel už z toho dôvodu, že chodí do práce a tak po ceste domov nakúpi čo nám treba. Deti mám tri ale ani jedno s nami už nežije. Koronu nemalo ani jedno, tak dúfam, že ani mať nebude. Stýkame sa málo, zato si telefonujeme alebo pokecáme po Skype. Ja som teraz 12.12 vydávala dcéru : bola to doslova "korona svadba" na ktorej nesmeli byť žiadni hostia. Tak som dcére robila svedka ja aby som sa mohla zúčastniť...
      Prajem Ti moja zlatá iba to najlepšie, nech sa Ťa žiadna "cholera" nechytí a aby si všetko v pohode zvládla. Pá 💖

      Odstrániť
  10. Jako každou závažnou přenosnou nemoc je potřeba brát i koronavirus, ale vadí mi panika, jakou mezi lidmi vyvolávají sdělovací prostředky, které informují kolik lidí zemřelo, ale nikdo nezveřejní, že ve stejnou dobu v letech 2015,2017,2018 umřelo stejné množství lidí na chřipku. Chřipka je stejně nebezpečné a ohrožující onemocnění jako covid. Snažíme se dodržovat všechna opatření, ale obávám se, že systém nakonec zkolabuje. Vakcíny se také obávám z důvodu krátkého výzkumného období. Koneckonců proti chřipce se také doporučuje očkování, ale je dobrovolné, i když je stejně nebezpečná. Na chřipku umírá stejné množství lidí. Obávám se, že další náš život a možnosti bude vládou podmíněn očkováním. Máš očkování, můžeš jít do restaurace, nemáš, nemůžeš se ubytovat a nebo jet na zájezd. Chtělo by to trochu selského rozumu a nestrašit zbytečně lidi, jak to dělají novináři.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, každý vírus - či je to chripkový, alebo koronový treba brať vždy vážne. Očkovanie nie je zlé, ale očkovalo sa napríklad proti chripke, pritom chripka má veľa podôb a tak to očkovanie zabralo iba na jeden druh chripky. Rovnako sa to týka aj korony, aj tá je už zmutovaná a tak nik nevie čo na tento vírus zaberie. O to viac, že vakcína je narýchlo "zbúchaná" a testovaná len veľmi krátku dobu.
      Už v detstve sme boli všetci povinne očkovaní proti TBC, takže je viac-menej isté, že onedlho bude aj očkovanie proti korone povinné. Ale nik nám dnes nezaručí, že vakcína bude neškodná a za niekoľko rokov sa neprejavia vážne zdravotné ťažkosti. Nuž, nechajme sa prekvapiť čo nám naša "vrchnosť" prikáže a následne zakáže. Že si teraz treba dávať na seba ozaj veľký pozor a nechodiť tam kde je veľa ľudí, to je jednoznačné... 🌞

      Odstrániť