čo o nej vieš?
či ako ľahkú večeru. Ako prílohu k nej podávame pečivo, prípadne aj šunku.
Ako vlastne tento šalát vznikol? Július Boško - rodák z Nového Mesta nad Váhom sa za prvej republiky vyučil za kuchára a cukrára. Neskôr si v rodnom meste kúpil dom, na poschodí žil s manželkou a dolu v prízemí mal široko-ďaleko vychýrenú cukráreň.
Veľká zmena v jeho podnikaní prišla až po II.svetovej vojne. V centre mesta na námestí mali svoje obchodíky a kaviarničky Židia, ktorí museli počas vojny svoje domovy a tak aj prácu opustiť, čo spôsobilo pokles spoločenského života v meste. Počas znárodnenia musel Boško svoj dom aj s cukrárňou predať štátu a to veľmi hlboko pod cenu. Rodina sa teda presťahovala do maličkého bytu do Bratislavy. Byt sa nachádzal neďaleko bratislavskej prevádzky národného podniku „Ryba“, ktorá v tom čase mala sídlo v Žiline a v Košiciach. Boško začal pracovať práve v tejto bratislavskej prevádzke a časom sa vypracoval na vedúceho výroby. V tom čase štát veľmi podporoval dovoz rýb zo severských krajín, čo po vojne veľmi spestrilo jedálniček Čechoslovákov. Ale časom sa ryby predávané v celku zunovali - ľudia sa ich akoby prejedli. Boško bol ale veľmi kreatívny človek a tak ako vyučený kuchár začal experimentovať. V roku 1954 sa dostala na predajné pulty zmes varenej tresky so zeleninou a majonézou. Okamžite sa stala „hitom“, ľudia ju vo veľkom začali kupovať a krátko potom sa takto pripravená treska začala predávať po celom Slovensku.
Kedysi sa ale treska nevyrábala do zásoby, čo sa cez noc nachystalo, to sa počas dňa aj predalo. Ak si ju vtedy niekto kúpil do zásoby, tak ostal sklamaný, pretože šalát za krátky čas skysol a bol tak odsúdený na vyhodenie (dnes sú však už iné technologické postupy a šalát vydrží v chladničke aj viac dní). Z tohoto dôvodu sa šalát nemohol dovážať napríklad do Čiech.
Dlho sa tento skvelý šalát vyrábal v Bratislave, dnes sa robí opäť v Žiline ktorá stále dbá na tradičnú výrobu a preto je ich treska aj chuťove najlepšia. Cieľom je totiž dodať do šalátu čo najviac prirodzených živín, čo najmenej rôznych prídavných látok a samozrejme, zachovať tú výnimočnú a skvelú chuť. Jednou z výhod je i to, že treska v majonéze neobsahuje lepok a laktózu. V roku 2015 boli z receptúry vypustené umelé sladidlá, bol pridaný podiel zeleniny a umelé konzervanty boli zredukované na minimum. Dnes sa vyrábajú v Žiline dva druhy tohoto šalátu : treska v majonéze a treska v majonéze exklusiv.
Šalát z tresky síce robí aj „Ryba“ Košice, ale ten sa chuťou tej žilinskej treske nemôže rovnať.
Zaraďte teda do svojho jedálnička tento skvelý šalát - môžem len odporučiť, raz do týždňa ho máme na večeru.
Zdroj
Může to být opravdu lahůdka...ale rybu si u nás doma dám jen já ☺
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásný den ☺
Túto Žilinskú tresku milujem a šalát z nej mávame raz do týždňa. Je fakt skvelý!!! Ty tento šalát nepoznáš? U vás "není k mání"??? ☺
OdstrániťJeště mně nenapadlo se zeptat.Jednou jsem u pultu v Globusu chtěla koupit rybu.Prodavačky se bavily-když už to bylo dost dlouho,tak jsem odešla...Tak mám na zítřek aljašskou tresku ☺
OdstrániťPřeji krásný den ☺
Aljašská treska patrí medzi tie najlepšie a najkvalitnejšie. Buď ju klasicky vysmažíš, môžeš ju aj udusiť na masle, alebo upiecť. Fantázii sa medze nekladú. Ja ju milujem vysmaženú a podávam ju so zemiakovou kašou. Mňamka! ☺
OdstrániťTo je zajímavý článek. Po pravdě, ryby mě naučil jíst přítel, zrovna máme na zítra pstruhy. Nakupujeme hlavně v Globusu, kde je pult na saláty a pomazánky (od jednoho dodavatele) a pak zvláštní rybí pult, kde je možné koupit různé ryb z ledu podle nabídky i pár salátů. Přítel tvrdí, že salát z rybího pultu se s tím salátem od "pomazánek" nedá srovnat. Ale jestli mají Žilinskú tresku fakt nevím, ale při příštím nákupu se zkusím zeptat. Já tento salát fakt nepoznám a tak nevím, jestli se tu prodává. Hanka ☺
OdpovedaťOdstrániťNo popravde, ja ryby ako také (šťuka, kapor) nejem. Ale tresku ako vyprážané filé milujem a samozrejme aj tento šálat z tresky. Rozhodne si zisti, či u vás predávajú tú Žilinskú, je fakt výborná. Tak držím palce, aby si ju v obchode našla! ☺
OdstrániťTresku s majonézou a celkově podobné rybí speciality nemusím, raději si dám klasickou grilovanou nebo upečenou rybu, nejraději mám lososa nebo pstruha. Vůbec jsem nevěděla, že má salát tak zajímavou historii, a dodnes se vyrábí v Žilině. Zajímavý a poučný článek :)
OdpovedaťOdstrániťToho pstruha doporučujem, je to kvalitná ryba pritom losos je drahý, pritom vraj karcinogénny... 🌞
OdstrániťRybí salám mám ráda, občas si koupím, nevím, odkud je, snad Varmuža? Ale abych Tě nešidila, opravdu nevím, nepátrám, asi jich u nás prodávají dost, dokonce jsem jednou doma zkoušela, ale tolik ryb nejíme, tak spíš kelímek na chuť.
OdpovedaťOdstrániťTreska v majonéze sa predáva hlavne v kelímkoch, ale či sa dá kúpiť aj v Čechách, to netuším. Viem že kedysi sa určite nepredávala. Mám totiž v Prahe bratranca a keď som ho šla ešte za "totáča" navštíviť, tak som mu ju doniesla, keďže v Prahe ju nevedel kúpiť. 🌞
OdpovedaťOdstrániť