😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 10. 2019

Mirandin zámok




Tento novogotický zámok v Belgicku je pravdepodobne najznámejší a najkrajší zo všetkých opustených historických stavieb na svete. Zámok má 550 okien a vežu s hodinami ktorá je vysoká skoro 60 metrov a postaviť si ho dala francúzska rodina aristokratov pochádzajúca zo šľachtického rodu Liederke-De Beaufort ktorej sa podarilo uniknúť pred francúzskou revolúciou (1789 až 1799).
Po dokončení hradu tu rodina žila iba do 2. svetovej vojny kedy bolo Francúzsko okupované Nemcami. Vtedy prebiehali boje aj v blízkosti zámku a ten (už prázdny) nemecká armáda obsadila. Po skončení vojny prevzala zámok belgická železničná spoločnosť, pretože dedičia o zámok záujem nemali. Potom tu bol dlhé roky sirotinec spojený so školou kde bolo až 200 detí.
Od konca roku 1980 je zámok prázdny, chátra a všetko čo bolo v ňom bolo postupne rozkradnuté...
V roku 1995 zachvátil zámok požiar, ktorý spôsobila mládež počas bujarej zábavy. Časť strechy bola požiarom zničená. V roku 2006 silná búrka spojená s víchricou ničivé "dielo" požiaru dokončila a strechu zničila ceľkom.
Dnes je toto miesto prázdne ale nie opustené. Chodí sem dosť turistov, dokonca aj lovci duchov si tu vraj prídu na svoje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára