😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

30. 9. 2019

Kristus v priepasti





Duilio Marcante (1914 - 1985) bol špičkový taliansky potápač, ktorý sa venoval aj výuke potenciálnych potápačov. V roku 1947 sa mu počas potápania sa v zátoke "San Fruttuoso Camogli" utopil kamarát a tak sa zrodil nápad postaviť na dno zátoky sochu Ježiša Krista aby chránila pod vodou duše utopených ľudí. Až za 7 rokov sa mu podarilo tento "projekt" zrealizovať. Sochu vyrobil sochár Guido Galletti, je celá z bronzu a vysoká je necelé 3 metre. Vďaka talianskemu námorníctvu bola socha umiestnená dňa 29.8.1954 do hĺbky približne 17 metrov na vopred pripravenú betónovú základňu.
V roku 2003 bolo nutné sochu obnoviť aby bola chránená pred koróziou a tiež bolo nutné očistiť ju od koralov, rias a iných morských nánosov. Rovnako bola nutná aj väčšia oprava : jedna ruka Krista bola totiž ulomená pri nesprávnom manévrovaní počas zakotvenia lode. V lete 2014 bola socha znovu umiestnená do mora na nový podstavec a do menšej hĺbky.
Zátoka "San Fruttuoso Camogli" je chránenou oblasťou, potápanie sa k soche je možné ale výlučne so skúseným registrovaným potápačom.



Nedávno (pri hľadaní čiernych skriniek po havarovanom lietadle) našli potápači v Indickom oceáne sochu Panny Márie Fatimskej. Socha je vysoká 3 metre a pri jej nohách sa nachádzajú červené lupienky zo živých kvetov. Je ale záhadou prečo lupienky ostávajú pri nohách sochy a nevyplávu na hladinu. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára