😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

5. 7. 2019

Jazerá

 
 

 
Po celom svete je toľko jazier, že by sa len ťažko dali spočítať. Niektoré sú "zasadené" do mimoriadne prekrásneho okolia, ďalšie sú len pekné, iné zase zaujímavé tým čo sa v nich nachádza a mnohé sú len ťažko dostupné, keďže sa nachádzajú vo veľkých výškach. Niektoré sú prírodné, iné zas vytvorené umelo...



Hincovo  ľadovcové jazero/pleso vzniklo v poslednej dobe ľadovej a zároveň je to aj najväčšie a najhlbšie prírodné jazero, ktorého rozloha je niečo cez 18ha, dosahuje hĺbku cez 40metrov a nachádza sa 1.008 metrov nad morom. Dno jazera tvorí skala s nánosom bahna, jazero nemá žiadne prívodné vody, napĺňané je výlučne podzemnými vodami.
Jazero má niečo cez 20ha, leží 1.946 metrov nad morom, jeho maximálna hĺbka dosahuje 53,7 metrov, široké je 370 metrov a dlhé 740 metrov. Údaje o rozmeroch sa v priebehu rokov menia, pretože jazero je zanášané sutinou a postupne sa zmenšuje. Jazero sa nachádza v hornej časti Mengusovskej doliny pod Kôprovským štítom a z každej strany ho obklopujú vysoké štíty ako je Mengusovský, Kôprovský, Čubriny a Hincova veža. Pomenovanie "Hincovo pleso" pochádza pravdepodobne od mena niektorého majiteľa pozemkov alebo nejakého pastiera, ktorý pravdepodobne k plesu vystúpil ako prvý. 
K Hincovmu jazeru vedie viac označených turistických chodníčkov, keďže ide o náročnejšiu horskú túru, neobúvajte si sandálky či šľapky ...

 
Jazero "Liptovská Mara" bolo vybudovné v rokoch 1969 až 1975 a je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády. Jeho nadmorská výška je 566 metrov, rozlohu má 27 km² a nachádza sa na strednom Liptove pri meste Liptovský Mikuláš.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára