😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 7. 2019

Jazerá Kanady


 

 
V Kanade je veľa jazier, ale medzi tie najkrajšie patrí nesporne smaragdové jazero nazvané "Edith" pretože nad ním sa majestátne vypína hora Mount Edith Cavell. Jazero i hora sachádzajú v národnom parku "Jasper". V tejto oblasti je mnoho vysokých horských štítov a rozsiahlych horských údolí v ktorých žijú čierne medvede, medvede grizzly, jelene, vlci i losy. Národný park "Jasper" má 10 880 km² a nachádza sa v západnej časti provincie "Alberta". Jazier má tento park skutočne veľa - ide hlavne o ľadovcové jazerá, ktoré sú pokryté kusmi dosť rýchlo sa roztápajúcich okolitých ľadovcov. Napriek tomu sem chodí dosť turistov, pretože príroda je v tejto oblasti prekrásna.

Jazero "Peyto" sa nachádza v národnom parku "Banff" v nadmorskej výške 1860m. Jeho plocha je 
140 ha, meria viac ako 2 km a široké je cca 800m. Jazero je ľadovcového pôvodu, žiari nádhernou tyrkysovou farbou a nad jazerom sa týčia vysoké kanadské hory.
Park "Banff" patrí do provincie "Alberta" a rozlohou 6 641km² je v Kanade najväčší a vlastne patrí medzi najrozľahlejšie na svete. Pôvodnými obyvateľmi tohoto parku sú Indiáni z kmeňa "Stony". Od roku 1984 patrí park do zoznamu Svätového dedičstva UNESCO.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára