😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

31. 3. 2019

Květa Fialová




Narodila a 1.09.1929 na Slovensku v obci Veľké Dravce, kde s rodičmi žila do roku 1938, potom ich nacionalisti vyhnali a tak sa rodina presťahovala najprv do Žďáru u Police nad Metují a neskôr do Borohrádku. Tu ale zažila otrasný zážitok, ktorý sa podpísal na celom jej súkromnom živote : v máji 1945 (keď sa druhá svetová vojna chýlila ku koncu), prechádzala Borohrádkom Malinovského sovietska armáda a ako 16 ročnú ju s revolverom priloženým k hlave brutálne a opakovane znásilnili dvaja vojaci. Traumu ktorú touto brutalitou zažila posilnilo ešte i to, že pred jej očami boli potom títo vojaci verejne zastrelení... 
Napriek traumatickým udalostiam z Borohrádku bola vydatá dva krát. Jej prvým manželom bol dramaturg Jiří Josek od ktorého doslova ušla, pretože po prežitých udalostiach nedokázala sexuálne žiť, druhým manželom bol režisér Pavel Háša s ktorým prežila 50 šťastných rokov a mala s ním aj svoje jediné dieťa - dcéru. Žila v peknom manželstve bez sexu - ako sama povedala : "sex sme mali len vtedy keď sme sa snažili splodiť dieťa".
 

V roku 2009 ju začalo trápiť srdce a krátko nato dostala pľúcnu embóliu. Jej posledným filmom bola postava Violy Vávrovej vo filme "Pamětnice".
Zlý zdravotný stav spôsobil, že v roku 2012 s hereckou prácou skončila a na divadelných doskách sa naposledy objavila v hre "Oskar a růžová paní".
V roku 2015 dostala srdcový infarkt a v tom istom roku sa u nej začali prejavovať príznaky Alzheimerovej choroby - krátko potom bola umiestnená do nemocnice v Prahe - Průhonicích. Vo veku 88 rokov 26.09.1017 zomrela...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára