😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

21. 5. 2018

Budha - alebo?



 
... nik netušil kým nevidel ...
 
Do mesta Assen (provincia Drenthe) v Holandsku sa dostala do múzea čínska socha buddhu. Pri bližšom skúmaní sa prišlo na niečo úžasné, výnimočné a netradičné!
História samotnej sochy známa nie je, pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Číny, jej vek je datovaný do 11. alebo 12. storočia a do Európy sa dostala niekedy okolo roku 1960. Vtedy totiž komunistická strana Číny vo veľkom začala likvidovať staré čínske artefakty. Mnohé z nich pred skazou zachránili pašeráci, ktorí ich vyviezli a na čiernom trhu predali.
Tejto soche sa cestou po Európe a následne potom do Holanska dosť poničil zlatý lak, bola poodieraná a tak sa jej nový majiteľ rozhodol nechať si ju opraviť. Reštaurátor ktorý ju opravoval si všimol že na spodnej strane má akési zvláštne výplne, tak ich vybral. Naskytol sa mu nečakaný ale zároveň desivý pohľad : v soche bola uložená kostra človeka!
Okamžite sa tohoto ujali Holandskí vedci - archeológovia, ktorí pomocou počítačovej tomografie našli odpoveď.
 
 

V soche bola nájdená múmia človeka ktorej chýbali všetky vnútornosti a sedela na kuse látky na ktorom bolo napísané meno "Liu Čchuen", čo v preklade zamená "Šesť dokonalostí".

 
Ide o vlastnosti ktoré musí mať človek ak chce dosiahnuť osvietenia : štedrosť, mravnosť, trpezlivosť, vytrvalosť, sústredenie a poznanie absolútnej pravdy. Vznešené meno naznačilo že sa jedná o uctievaného majstra, ktorý bol buď buddhom alebo dokonca bóddhisattvom (zrieknutie sa osvietenia aby sa mohlo pomáhať iným).
Kto vie, koľko takýchto podobných buddhov vo svete ešte existuje...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára