Z materského sme už vyrástli...
O cholesterole vieme že sú dva :
jeden má vysokú hustotu lipoproteínov v krvi, čo napomáha odstraňovaniu
tukov z ciev do pečene. Preto mu hovoríme nízky alebo "dobrý
cholesterol".
Naopak ten "zlý cholesterol" má nízku hustotu lipoproteínov, takže tuky v našich cievach "veselo" usádza čo napomáha infarktu alebo mozgovej mŕtvici. V tomto prípade sa teda jedná o vysoký cholesterol, o ktorom často ani nevieme že ho máme a správna diagnostika prichádza dosť neskoro...
Ako teda predchádzať tomu aby nás neohrozoval ten vysoký zlý ale pomáhal nám ten dobý nízky?
Naopak ten "zlý cholesterol" má nízku hustotu lipoproteínov, takže tuky v našich cievach "veselo" usádza čo napomáha infarktu alebo mozgovej mŕtvici. V tomto prípade sa teda jedná o vysoký cholesterol, o ktorom často ani nevieme že ho máme a správna diagnostika prichádza dosť neskoro...
Ako teda predchádzať tomu aby nás neohrozoval ten vysoký zlý ale pomáhal nám ten dobý nízky?
Výskumníci z Kodane zistili, že práve plnotučné mlieko zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu a spolu s ďalšími plnotučnými mliečnymi výrobkami (smotana, tvaroh, maslo, syr...) napomáha aj v boji proti cukrovke a nemá žiadnu súvislosť s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Plnotučné mlieko a iné plnotučné výrobky s
vyšším obsahom tukov majú teda pre náš organizmus len pozitívny vplyv a
niet sa preto čoho obávať.
Naopak, všetky mliečne výrobky z nízkym obsahom tukov nám práve uškodia. Nebojme sa teda piť a jesť to poctivé, neodtučnené plnotučné...
Naopak, všetky mliečne výrobky z nízkym obsahom tukov nám práve uškodia. Nebojme sa teda piť a jesť to poctivé, neodtučnené plnotučné...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára