😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 3. 2018

Nízkotučné, polotučné, plnotučné?



 
Z materského sme už vyrástli...
 
O cholesterole vieme že sú dva : jeden má vysokú hustotu lipoproteínov v krvi, čo napomáha odstraňovaniu tukov z ciev do pečene. Preto mu hovoríme nízky alebo "dobrý cholesterol".
Naopak ten "zlý cholesterol" má nízku hustotu lipoproteínov, takže tuky v našich cievach "veselo" usádza čo napomáha infarktu alebo mozgovej mŕtvici. V tomto prípade sa teda jedná o vysoký cholesterol, o ktorom často ani nevieme že ho máme a správna diagnostika prichádza dosť neskoro...
Ako teda predchádzať tomu aby nás neohrozoval ten vysoký zlý ale pomáhal nám ten dobý nízky?

Výskumníci z Kodane zistili, že práve plnotučné mlieko zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu a spolu s ďalšími plnotučnými mliečnymi výrobkami (smotana, tvaroh, maslo, syr...) napomáha aj v boji proti cukrovke a nemá žiadnu súvislosť s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
 

Plnotučné mlieko a iné plnotučné výrobky s vyšším obsahom tukov majú teda pre náš organizmus len pozitívny vplyv a niet sa preto čoho obávať.
Naopak, všetky mliečne výrobky z nízkym obsahom tukov nám práve uškodia. Nebojme sa teda piť a jesť to poctivé, neodtučnené plnotučné...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára