😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 11. 2017

Kardinálove rezy


Recept vyzerá zložitý ale nie je to tak!
Potrebujeme:
veľký a vysoký plech + papier na pečenie, práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom, celkove 7 vajec, elektrický šľahač, stierka, potravinárske vrecko (mikroténový sáčok alebo polievkovú lyžicu).

Ingrediencie na bielkové cesto:
5 bielkov a 200 g kryštálového cukru + štipka soli
Ingrediencie na žĺtkové cesto:
2 celé vajcia, 5 žĺtkov, štipka soli, 80g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 50g polohrubej múky zmiešanej s 1 sáčkom kypriaceho prášku
Ingrediencie na plnku:
500 ml 33% smotana na šľahanie, 1 stužovač šľahačky a slivkový, brusnicový prípadne iný lekvár podľa vlastnej chuti.

POSTUP:
Celkom na úvod zapneme rúru na 180°C. Pripravíme si plech : vyložíme ho papierom na pečenie tak aby okraje presahovali a odložíme ho bokom.

 
Najprv žĺtka, kryštálový a vanilkový cukor vyšľaháme do bohatej a hustej peny. Potom sem pridáme 2 celé vajcia, šľaháme ďalej a nakoniec pridáme múku vopred zmiešanú s kypriacim práškom. Premiešame a máme žĺtkové cesto.
Potom z bielkov, štipky soli a cukru vyšľaháme riadne tuhý sneh. Máme bielkové cesto.

Cukrárenským vrecúškom striedavo vytláčame na papier v plechu po jeho šírke biele a žlté cesto - začneme bielym a končíme tiež bielym. Je to preto že sneh z bielkov je riadne tuhý a tak urobí "koridor" pre redšie žĺtkové cesto a to sa potom nemá kam roztiecť.
Ak cukrárenské vrecúško nemáme, môžme použiť aj mikroténový sáčok: roh sáčku odstrihneme, prípadne cestá kladieme na papier len polievkovou lyžicou alebo stierkou. Ak cestá zvýšia, tak všetky zvyšky treba navŕšiť opäť na jednotlivé pásy.

Pečieme 15 až 20 minút pri 180°C do zlatista
Vyskúšame pichnutím špajly do žĺtkového cesta.
Pozor, každá rúra pečie inak, takže dĺžku pečenia treba sledovať.

Plech vyberieme z rúry a voľne necháme v kuchyni chladnúť. Bohužiaľ, trošku padne …
Potom plát vyberieme z plechu aj s papierom a rozkrojíme ho po šírke (nie po dĺžke) na 2 rovnaké polovice. Papier na pečenie medzi oboma rozkrojenými polovicami potom prestrihneme nožnicami .
Obe polovice potom obrátime, stiahneme z nich papier na pečenie, znovu obrátime - jednu polovicu si položíme na obdĺžnikovú tácku.
Nakoniec spolu vyšľaháme : šľahačku so stužovačom a lekvárom (cukor pridáme iba vtedy ak lekvár málo sladký). Máme plnku.
Polovicu položenú na podnose potrieme plnkou, opatrne na ňu položíme druhú polovicu a celé to bohato posypeme práškovým cukrom v ktorom je zamiešaný vanilkový cukor. Uložíme do chladničky - najlepšie na noc.

POZN.: Ak použijeme napríklad jahodový lekvár do plnky, potom môžeme do rozotretej plnky povtláčať aj rozpolené jahôdky a až potom zakryť druhou polovicou plátu.
Piecť možno i tak, že po 15 minútach pečenia rúru vypneme a necháme koláč vnútri aby došiel, týka sa to však len elektrickej rúry - tá hreje aj po vypnutí, nie plynovej. Až potom ho vyberieme z rúry von.
Držím palce, nech sa vám "Kardinál" podarí a chutí tak ako chutil nám!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára