😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 4. 2017

Omarova studňa



 
... kopal ju alebo nekopal?
 
O Trenčianskom hrade už počuli viacerí, mnohí ho i navštívili a vypočuli si romantickú legendu o tureckom vojakovi Omarovi. Táto povesť je zahrnutá aj v knihách, je nahovorená ako rozhlasová hra a v roku 1975 bola natočená aj televízna inscenácia. V hlavných úlohách Omara a Fatimy sme videli slovenských hercov Jozefa Adamoviča a Zuzanu Kocúrikovú. Pána Trenčianskeho hradu Štefana Zápoľského bravúrne stvárnil Vlado Müller.
A čo nám rozpráva povesť?
Trenčiansky hradný pán Štefan Zápoľský držal v 16. storočí na svojom hrade krásnu zajatkyňu Fatimu. Jej milý turecký vojak Omar, ju chcel vyslobodiť a tak dostal od Zápoľského podmienku nájsť v hradnej skale vodu a vykopať v nej studňu. Len potom mu Fatima bude vrátená. Omar teda kopal aj so svojimi druhmi studňu vraj viac ako 4 roky a mnohí pri úmornej práci zahynuli, studňu sa vykopať im ale podarilo. Zápoľský slovo dodržal a Omarovi Fatimu vrátil. Keď z hradu na koni odchádzali, jej závoj sa zachytil na kríku a dodnes na tomto mieste stojí hostinec kedysi nazývaný "Závoj" ale dnes sa volá "Fatima".
Toľko hovorí povesť ale aká je skutočnosť?
Hostinec, dnes reštaurácia "Fatima" je vlastne pôvodná budova fary patriacej kostolu Narodenia Panny Márie, nachádza sa pod hradom na Matúšovej ulici (o pár krokov ďalej sa nachádza aj známy Katov dom).

 
"Omarova studňa" je hlboká viac ako 80 metrov a v skutočnosti ju kopali v 16. storočí vojaci habsburskej posádky spoločne s poddanými trenčianskeho panstva. Práce trvali až 40 rokov a studňa bola dokončená až ďalším pánom hradu Alexiusom Thurzom v roku 1570. V studni ale nie je žiadny prameň, je tam len stečená dažďová voda ktorej výška dosahuje až 15 metrov.

 
O Trenčíne a jeho hrade i o Katovom dome som už písala. Mesto i jeho história sú ozaj pútavé a zaujímavé - kto má teda čas a záujem, nech sa príde pozrieť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára