😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

11. 10. 2016

Stratené poklady



 
… kto má záujem, čas a hlavne peniaze, môže hľadať …
 
Podľa dostupných informácií, stratených pokladov vraj nie je veľa, no kto vie koľko pokladov sa po celom svete ukrýva?
Medzi roky hľadané poklady sú klenoty anglického kráľa Jána. Ten v roku 1216 na ceste z mesta Lynn do Lincolnshire prišiel o cennosti závratnej hodnoty. Pri pokuse kráľovskej výpravy prejsť s ohromným bohatstvom zátokou skončil totiž celý náklad v močiaroch. Experti hodnotu pokladu odhadujú na 70 miliónov dolárov a archeológovia sa dodnes bezvýsledne snažia určiť miesto, kde sa mohol poklad stratiť. 
Ďalším je veľký poklad z portugalskej fregaty Flor de la Mar, ktorá v roku 1511 prevážala najväčšie klenoty v histórii portugalskej námornej dopravy. Poklad sa však do Portugalska nikdy nedostal, pretože počas plavby sa schytila mimoriadne silná búrka a loď stroskotala niekde pri ostrove Sumatra. 
Pri Floride na plážach sa občas nachádzajú mince ktoré vyplavuje more! Ako sa tam dostali? V roku 1715 bol španielskym loďstvom z Nového sveta do Španielska prevážaný obrovský poklad ktorý obsahoval mince, zlato, striebro a perly nevyčísliteľnej hodnoty. Hurikán sa ale postaral o to, že 11 lodí sa potopilo pričom prišlo o život okolo 1000 námorníkov a poklad pohltilo more. Kedy začne na pláže "vyhadzovať" aj ostatné cennosti sa nevie ...
V peruánskej Lime hrozila v španielskej kolónii v roku 1820 vzbura a tak bolo dohodnuté, že svoj ohromný zlatý poklad tajne prepravia do Mexika. Loď s pokladom ale prepadli piráti, ktorí sa lode zmocnili, zamierili na pobrežie dnešnej Kostariky a tu niekde tento ohromný poklad vraj ukryli. Kde, to bohužiaľ nie je jasné nikomu.
Podnes nie je vyriešená záhada japonskej vojnovej lode Awa Maru, ktorá sa stratila cez vojnu po zásahu amerického torpéda. Na lodi sa vraj nachádzalo viac ako 2 tisíc ľudí, ktorí sa spolu s pokladom enormnej hodnoty potopili na dno mora. Loď mala prevážať kilogramy zlata a diamantov, naviac sa tu mali nachádzať aj úlomky lebky pekinského prehistorického človeka HHomo erectus pekinensis.
A dnes?
V Poľsku sa hľadači pokladov rozhodli nájsť vlak obsahujúci nacistický poklad, ktorý mal byť počas 2. sv. vojny ukrytý v podzemnom tuneli medzi Vroclavou a Walbrzychom asi v hĺbke 8 metrov pod povrchom. Okrem zlata by vlak mal ukrývať aj bájnu jantárovú komnatu, ktorú nacisti v roku 1941 ukradli Rusom. Ešte stále hľadajú ...
Hlboko v horách severnej Ameriky ukryl v roku 1988 bohatý obchodník s umením Forrest Fenn poklad v hodnote viac ako milión dolárov! Urobil to preto že mu bola diagnostikovaná rakovina a vraj nemal komu poklad zanechať. Rozhodol sa teda poklad ukryť a motivovať tak lovcov pokladov. Naviac, kľúč k nájdeniu pokladu ukryl do veršovaného textu. Aj napriek tomu poklad podnes nik neobjavil.
Pri pobreží ostrova Palawan vytiahol miestny filipínsky rybár mimoriadne cennú 34 kilogramovú perlu, ktorej hodnota dosahuje okolo 100 miliónov dolárov! Netušil ale o čo ide, myslel si že je to len obrovská mušľa a tak nález považoval len za svoj veľký talizman ktorý si ukryl pod posteľ. Že neskôr zbohatol, vďačí len požiaru ktorý mu o desať rokov zničil celý dom. Keďže "talizman" nezhorel, ukázal ho miestnemu úradníkovi a "ľady sa pohli". Ide totiž pravdepodobne o najväčšiu perlu na svete, ktorej majiteľom je práve tento filipínsky rybár.
Za pár libier si manželia zo Škótska kúpili pekné starožitné kreslo. Pretože na jeho opravu nemali peňazí nazvyš, odložili zatiaľ kreslo na povalu. Po niekoľkých rokoch keď sa u nich ale finančná situácia zmenila sa manžel rozhodol že kreslo dá opraviť. Od tej doby však začal zrazu svoju manželku viac ako často obdarúvať rôznymi cennosťami, raz to boli diamantové náušnice, inokedy diamantová brošňa... Samozrejme, manželka bola v miernom šoku a tak bola zvedavá odkiaľ tie šperky má. Pravda i láska manžela vyšla najavo. V kresle boli totiž ukryté diamanty v hodnote viac ako 5 tisíc libier …

... priateľstvo je ale nad všetky poklady sveta ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára