Mimoriadne jednoduchý recept som našla na internete, niečo som pozmenila a upiekla. Vyskúšajte, chlebík je skvelý!
Ingrediencie: 1 liter hladkej múky, 1/2 litra vlažnej vody, 1 ČL sušeného droždia a 2 ČL soli, 1 ČL rasce, alobal + nádoba na pečenie s priemerom dna max 20 cm. Ja som použila hliníkovú formu zo starej remosky.
Postup:
Hladkú múku dám do misy, prisypem k nej droždie, rascu a soľ a polievkovou lyžicou všetko zamiešam. Prilejem vodu a lyžicou ju zapracujem do múky - žiadne ručné či strojové miesenie, len jednoducho lyžicou vypracujem cesto …trvá to max 3-4 minúty.
Niekedy je to cesto redšie, niekedy hustejsie, čo záleží na kvalite múky. Nie je to ale podstatné, aké cesto sa podarí, také bude ...
Misu s cestom potom zakryjem a dáme kysnúť na teplé miesto na 12 hodín. Najlepšie teda na noc : večer o 20:00 hod. Po 11 hodinách - teda ráno o 7: 00 hod misu s cestom vyberiem a hneď zapnem rúru na najvyšší stupeň teploty a vložím do nej suchú a ničím nevymazanú formu v ktorej budem potom piecť - môže byť aj z jénskeho skla alebo obyčajný hrniec! Formu nechám rozpaľovat 45 minút.
Horúcu formu (pozor, je riadne horúca !) potom vyberiem z rúry a nakysnuté cesto (na povrchu má kopu drobných bubliniek) pomocou stierky vložím do horúcej formy (pracujeme rýchle aby forma nevychladla).
S cestom vo forme už nič nerobím, ako do nej padlo, tak musí ostať. Formu potom prikryjem alobalom - tak aby nebol moc napnutý, pretože cesto sa pri pečení zdvihne.
Formu s cestom vložím nazad do rúry, teplotu neznižujem a pečiem 30 minút. Potom odstránim alobal a pečiem ďalej pri rovnako vysokej teplote ešte 15 až 20 minút aby kôrka bola zlatohnedá. Treba sledovať, každá rúra pečie ináč.
Hotový chlieb vyberiem z rúry a vyklopím ho z formy - vypadne vlastne sám. A je to …
Moja skúsenosť: na vybratie horúcej formy z rúry treba použiť staršie utierky alebo rukavice - napríklad kovová forma je riadne horúca a tak sa látka k nej mierne priškvarí.
Samozrejme, piecť možno aj v inej vhodnej nádobe, ale vždy musí byť dokonale rozohriata.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára