... piekla som ju prvý krát a podarila sa!
Ingrediencie:
450g
múky
(250g
hladká
+200g
polohrubá),
1/2
kocky
droždia,
2
vajíčka,
200ml
mlieka,
75-80g
kryštálový
cukor,
3/4 vanilkového cukru, 50g
masla,
štipka soli
a
2
PL
hrozienok
alebo brusníc vopred namočených v rume.
Na
potretie
:
1
vajíčko
+
1
PL
mlieka,
1/4 balíčku
vanilkového
cukru
a
maslo.
(Vyskúšať
namiesto
vajíčka
potrieť
rozpustenou
masťou
a
do
cesta
pridať
viac
cukru)
Postup:
Z
vlažného
mlieka,
droždia
a
trošky
cukru
necháme
vykysnúť
kvások.
Vajíčka
rozdelíme
na
bielka
a
žĺtka
-
z
bielkov
si
vyšľaháme
tuhý
sneh.
Jemne
premiešame
múku,
vykysnutý
kvások,
rozpustené
maslo,
cukor,
soľ
a
žĺtka.
Pridáme
vyšľahaný
sneh
z
bielkov
a
scedené
hrozienka.
Vymiesime
cesto
a
necháme
ho
kysnúť
30
min
na
teplom
mieste.
Na
pracovnej
doske
(posypanej
múkou)
cesto
pár
krát
ešte
ručne
prehnetieme,
aby
sa
prevzdušnilo,
cesto
má
mať
hutnejšiu
konzistenciu,
aby
sa
s
ním
dobre
pracovalo
-
ak
by
sa
zdalo
redšie
treba
podsypať
múkou.
Cesto
rozdelíme
na
2
časti
-
jednu
trošku
vačšiu
a druhú menšiu
ktorú zatiaľ
odložíme
bokom. Tú väčšiu
si
ešte rozdelíme
na
3
rovnaké
časti.
Z
nich
ušúľame
-
natiahneme
3
hadíkov
o
dĺžke
asi
35-40
cm
a
už
na
vymazanom
plechu
maslom
(možno použiť papier na pečenie) spletáme
do
seba
klasický
vrkoč.
Menšie
cesto
potom tiež
rozdelíme
na
3
časti,
vyšúľame
hadíkov,
prenesieme
na
hotový
spodný
vrkoč
a
tiež
spletieme.
Necháme
na
plechu
ešte
podkysnúť
asi
20
min.
Potom
potrieme
vajíčkom
vyšľahaným s
1
PL
mlieka.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C
- asi za 15 minút - keď už vianočka začína chytať tú správnu farbu, treba znížiť teplotu pečenia na 160 °C a dopiecť pri tejto teplote.
Čas pečenia je celkove cca 30 minút. Treba sledovať.
Hneď
po
upečení
potrieme
rozpusteným
maslom
a mierne posypeme vanilkovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára