😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 7. 2012

Vianočka


... piekla som ju prvý krát a podarila sa!
 
Ingrediencie: 
450g múky (250g hladká +200g polohrubá), 1/2 kocky droždia, 2 vajíčka, 200ml mlieka, 75-80g kryštálový cukor, 3/4 vanilkového cukru, 50g masla, štipka soli a 2 PL hrozienok alebo brusníc vopred namočených v rume. 
Na potretie : 1 vajíčko + 1 PL mlieka, 1/4 balíčku vanilkového cukru a maslo. (Vyskúšať namiesto vajíčka potrieť rozpustenou masťou a do cesta pridať viac cukru)

Postup:
Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru necháme vykysnúť kvások.
Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka - z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Jemne premiešame múku, vykysnutý kvások, rozpustené maslo, cukor, soľ a žĺtka. Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a scedené hrozienka. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť 30 min na teplom mieste.
Na pracovnej doske (posypanej múkou) cesto pár krát ešte ručne prehnetieme, aby sa prevzdušnilo, cesto mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa s ním dobre pracovalo - ak by sa zdalo redšie treba podsypať múkou.
Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu trošku vačšiu a druhú menšiu ktorú zatiaľ odložíme bokom. Tú väčšiu si ešte rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z nich ušúľame - natiahneme 3 hadíkov o dĺžke asi 35-40 cm a na vymazanom plechu maslom (možno použiť papier na pečenie) spletáme do seba klasický vrkoč.
Menšie cesto potom tiež rozdelíme na 3 časti, vyšúľame hadíkov, prenesieme na hotový spodný vrkoč a tiež spletieme. Necháme na plechu ešte podkysnúť asi 20 min. Potom potrieme vajíčkom vyšľahaným s 1 PL mlieka.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C

- asi za 15 minút - keď vianočka začína chytať správnu farbu, treba znížiť teplotu pečenia na 160 °C a dopiecť pri tejto teplote.

Čas pečenia je celkove cca 30 minút. Treba sledovať.

Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom a mierne posypeme vanilkovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára