😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 9. 2011

Pentagram




 
Tato päťcípa hviezda je významným znamením čistej bielej mágie.
Používa sa nielen pri čarovaní ako dôležitý symbol, ale aj ako ochranné znamenie prinášajúce silu a poznanie. Do pentagramu sa kreslí postava s rozpaženými rukami a nohami. Jeho päť cípov znamená kolobeh sveta a ľudského života - zrodenie, zretie, dospelosť, stárnutie a smrť. Hovorí sa, že úplné pochopenie pentagramu je kľúčom oboch svetov. Pentagram je pre mágov to isté ako pre kresťanov kríž. Ako talizman pomáha plniť priania, ako amulet chráni pred zlom (odráža zlo na osobu, ktorá je zaňho zodpovedná).
Pentagram - to sú vlastne jedným ťahom pospájané všetky vrcholy hviezdy, pentagram bielej mágie má vrchol hore, ak je vrchol obrátený, teda dolu, ide o čiernu mágiu.
Pentagram bielej mágie je strediskom dobrej sily a energie, ak je zapálená jedna sviečka, získavaš z neho potrebnú energiu a potrebnú silu.
Ak je ale pentagram obrátený, týka sa to čiernej mágie, ktorá sústreďuje zlú energiu a zlú silu. Ak sú zapálené dve sviečky, znamená to symbol všetkého démonického zla.
Pentagram býval a stále býva často zamieňaný s hexagramom. Z Biblie je pentagram známy aj ako Šalamúnova pečať - dal ho vraj vytesať do základného kameňa Chrámu. V stredoveku sa pentagram nazýval aj Stopa Večernice alebo stopa mory - podľa nočnej mory. Možno ju nájsť na alpských skalných rytinách z neskorého stredoveku a raného novoveku.
Taktiež v Tarotových kartách má pentagram svoj význam - označuje jednu zo štyroch farieb (suít) Malej arkány (z lat. arcanum=tajomstvo), a to konkrétne Mince, označované tiež ako Pentakle či Disky. Každej suite prislúcha jeden živel - Oheň pre Palice (označované aj ako Kopije či Šípy), Voda pre Kalichy (Poháre, Šálky), Vzduch pre Meče a Zem pre Mince.
Najznámejším symbolom čiernej mágie a satanizmu je obrátený pentagram - tri hroty obrátené nadol a dva nahor, často umiestnený v uzavretom kruhu. Podľa interpretácie satanistov zostupujúce hroty symbolizujú pád a poníženie svätej Trojice, prípadne reprezentuje Kernosa, rohatého nočného lovca. Do pentagramu býva často dokreslovaná hlava capa nazývaného ako Mendézsky kozol, Kozol "tisícera mládí", Čierny alebo Judášsky kozol. Všeobecne sa spolu s pentagramom nazýva Baphomet ktorý reprezentuje existenciu Satana a zároveň protiklad k Baránkovi božiemu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára