😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 9. 2011

Mandala

 
 

 
Je to kresba, ktorá pomáha uvoľniť zbytočné napätie, vyjadruje osobnosť človeka a je aj prostriedkom k mágii...
Ide o harmonické spojenie kruhu a štvorca, kde kruh je symbolom neba, vonkajších síl a nekonečna, pričom štvorec predstavuje vnútorné sily - to, čo je spojené s človekom a zemou. Oba obrazce spojuje centrálny bod, ktorý je zároveň počiatkom i koncom celého systému.
Existujú rôzne druhy mandál - očisťujúce, posilňujúce určité vlastnosti či jednotlivé oblasti ľudského života. Tvorca mandaly vyjadruje zrozumiteľnými symbolmi svoje videnie sveta, prírodných síl, kolobehu života a astrologických znamení. Najstaršie obrazce tohoto druhu sa vyskytujú už v paleolite, dnes ich nachádzame aj v pôdoryse stavieb zo starého Egypta, Jávy či Babylonu.
Na internete nájdete množstvo obrázkov mandál - farebných ale aj základných nákresov a práve tieto by ste si mali stiahnuť a vytlačiť. Potom si jednu vyberte, vezmite ceruzky a začnite pomaly mandalu obkresľovať a farebne ju vymľovávať. Plne sa na prácu sústreďte, na nič nemyslite, uvoľnite svoju myseľ. Práca s mandalou je ideálnym meditačným cvičením, pretože mandalu si môžete aj predstavovať a v duchu si ju kresliť.
Keď bude vaša mandala hotová, pripravte si menšie kamienky - polodrahokamy akými je napríklad ruženín, tigrie oko, karneol či krištáľ. Potrebujete 5, 7 alebo 9 kamienkov približne rovnakej veľkosti, aspoň jeden má byť krištáľ, ostatné sú ľubovoľné ale dobré je použiť aj čierne kamene. Nezabudnite, že kamene treba vopred vyčistiť položením do osolenej vody aspoň na dve hodiny, potom ich očistiť čistou vodou a nakoniec ich nechať niekoľko hodín na slnku nabíjať. Čerstvo nabité kamene si položíme na čisté miesto. Potom ich postupne v smere hodinových ručičiek ukladáme na svoju mandalu tak, že najväčší leží uprostred kruhu, ostatné ukladáme po obvode. Pri poslednom kameni prenesieme magickú formulku : "Uzatváram magický kruh a žiadam tieto kamene, aby dokonale vyčistili tento priestor"(prípadne použijete formulku zdravia a lásky).
Potom necháte kamene voľne ležať aspoň hodinu na obrazci mandaly. Čím na madalu umiestnime viac kameňov, tým je účinok silnejší. Použité kamene po očistení možno použiť znovu na inú mandalu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára