😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

13. 7. 2011

Mykóza



 
Mykóza je súhrnné medicínske označenie pre ochorenia hubami, plesňami a kvasinkami... 
Medzi najčastejšie patrí kožné alebo slizničné ochorenie k čomu napomáha aj nedostatočná hygiena, nákaza (v bazénoch) alebo aj zaparanie. Mykóza sa vyskytuje najčastejšie u ľudí s oslabenou imunitou (onkologickí pacienti, cukrovkári, AIDS...) ale aj u inak zdravých.
Liečba
Dnes sa na farmaceutickom trhu nachádza veľké množstvo antimykotík, čiže liekov na liečbu mykóz. Všeobecne rozdeľujeme liečbu na lokálnu a systémovú (celkovú). Pri jednoduchých formách mykóz (napríklad na nohách medzi prstami) môžeme liečbu riadiť sami. V lekárňach nájdeme dostatok cenovo prístupných produktov, ktoré sa dajú kúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Komplikované a ťažšie zvládnuteľné mykózy (napríklad vaginálna mykóza) si vyžadujú návštevu lekára a niekedy aj celkovú liečbu antimykotikami.
Niekoľko praktických rád pri lokálnej liečbe mykózy:
1. Dôležitý je výber vhodnej účinnej látky. Mykóza je často komplikovaná aj bakteriálnou infekciou. Hovoríme o zmiešanej infekcii. Preto sa uprednostňujú preparáty s kombináciou dvoch účinných látok, aby bolo pokryté celé spektrum mikroorganizmov. Najčastejšie sa používajú azolové antimykotiká (napríklad klotrimazol v kombinácii s hexamidínom).
2. Treba sa správne rozhodnúť aj pre aplikačnú formu. Nie je jedno, či použijeme krém, masť alebo iný typ masťového základu. Na suché mykózy (napríklad na nohách medzi prstami) je vhodný krém s kombináciou účinných látok klotrimazol Plus hexamidín. Na zaparenú pokožku v kožných záhyboch alebo na plienkovú dermatitídu sa používa klotrimazol v krémpaste, ktorá dokáže vlhké prostredie vysušiť a zabráni množeniu baktérií. Tieto baktérie mykózu často komplikujú.
3. Veľmi dôležitá je dostatočná doba používania. Pohybuje sa medzi 2 - 6 týždňami podľa typu a priebehu mykózy. Dávkovanie je 2 krát denne na umytú a vysušenú pokožku, v liečbe pokračujeme ešte aspoň týždeň po vymiznutí príznakov infekcie.
4. Aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu mykózy, treba pri natieraní presiahnuť jej okolie až na zdravú časť približne 1-2 cm.
5. Samozrejmosťou je dodržiavanie preventívnych hygienických opatrení.
6. Pri podozrení na prenos medzi partnermi liečba obidvoch.
Lieky medzi prsty na nohách:
klotrimazol Plus hexamidín, Camillen60 Fudes krém, Canesten krém
Lieky na nechty: Camillen60 Fudes roztok, Unguir kvapky na nechty.
Rady: užívať nejakú dobu zinok, nosenú obuv vystriekať sprejom AJATÍN každý deň, meniť denne ponožky, umývať denne nohy antibakteriálnym mydlom Camillen60, pravidelne strihať a čistiť nechty aj pod nechtami, dokonale vysušiť, aplikovať liek, nepoužívajť pemzy, pretože sú porovité a usadzujú sa v nich baktérie a vlhkosť...
Na vlhké nohy: veľmi účinná je striedavá sprcha, kedy striedame studenú a horúcu vodu, používať uhlíkové vložky do topánok, užívať magnézium, Camillen60 Balzam na nohy, Púder Camillen60.
(zdroj:net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára