😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 7. 2011

Diabolské ostrovy

 
 

 
Alebo Francúzska Guyana

V rokoch 1854-1936 tu bola trestanecká kolónia pre ťažkých zločincov...
Ide o tri ostrovy Royale (Kráľovský), Saint-Joseph (Svätý Jozef) či Ile du Diable (Diablov ostrov), nachádzajúce sa medzi Brazíliou a Holandskou Guyanou - dnešným Surinamom. Je to rozlohou najväčší francúzsky departement a jediné územie Francúzska a Európskej únie na juhoamerickom kontinente. Väčšina územia je nížinatá, pokrytá tropickým dažďovým pralesom (81% územia). Len 5% územia je obývané. Významné rieky sú Maroni a Oiapoque, podnebie je rovníkové, veľmi vlhké.
Ak sa Guyana niečím skutočne "preslávila", tak sú to galeje. Aj keď už sú vyše pol storočia iba históriou, v povedomí mnohých radových Francúzov je však krajina dodnes spájaná s "peklom plným chorôb a vražedného podnebia" dobrým ešte tak pre trestancov. Tento obraz len upevnili literárne spomienky azda najslávnejšieho galejníka, Henriho Charriéra, ktorý sa preslávil pod prezývkou "Motýľ", a filmová podoba so Stevom McQueenom a Dustinom Hoffmanom. Prvým miestom, ktoré väzni na novom kontinente videli, bolo mólo v Saint-Laurent-du-Maroni, mestečku v ústí rieky Maroni. Dodnes tu možno vidieť kamenné piliere móla, kde pristávali trestanecké lode.
Guyanskými galejami prešlo počas ich existencie okolo 80 000 väzňov - vrátane takmer 1000 žien, k zveľadeniu Guyany však neprispeli ani v najmenšom. Naopak, kolónia získala ich vinou také zlé meno, že sa ho nezbavila prakticky doteraz. Napriek tomu, že boli galeje pre neľudské podmienky kritizované už od 20. rokov nášho storočia, posielali sem väzňov až do roku 1938. Zrušené boli napokon až v roku 1946 a poslední galejníci boli dopravení domov o sedem rokov neskôr.

Ďalším známym guyanským väzňom bol Alfred Dreyfus, ktorý bol nespravodlivo obvinený v roku1893 v známej afére a ktorý strávil na Diablovom ostrove - najstrašnejšom zo všetkých troch skalných útesov, určenom pre politických väzňov, v úplnej samote a pod nepretržitým dohľadom v pobrežnom domčeku štyri roky.
Od roku 1980 si môžu divoké krásy Diabolských ostrovov užívať i turisti, ktorých ročne prichádza vyše 10 000. Na ostrove Royale môžete prespať vo vzdušných bungalovoch, loviť žraloky či nespočetne veľa ďalších druhov morských rýb a prezerať si budovy väzenia, ktoré sú chránenými historickými pamiatkami.

(zdroj:sk.wikipedia.org,sme.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára