😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

4. 6. 2010

Orfeus a Eurydika

 
 

Orfeus hral na lýru a spieval tak prekrásne, že vtáci prestali spievať, zver sa tiahla za ním, všetci ľudia počúvali a zabúdali na svoje starosti.
Tiež vodné víly sa rady započúvali do jeho spevu. Do víly Eurydiky sa však Orfeus zamiloval, zobral si ju za manželku, no ich šťastie netrvalo dlho. Raz keď išla Eurydika navštíviť svoje priateľky, poštípal ju had a ona zomrela. Orfeus bol zúfalý a tak spieval iba smutné piesne, pretože mu milovaná Euridika veľmi chýbala. Rozhodol sa preto, že vstúpi do ríše mŕtvych a požiada jej pána Háda, aby jeho manželke vrátil život. Po veľmi dlhej ceste našiel vchod do podsvetia, kde ho privítal ostrý štekot trojhlavého psa Kerberosa, nuž Orfeus začal spievať a Kerberos ho do podzemia vpustil. Svojou smutnou a krásnou piesňou presvedčil aj prevozníka Chárona, aby ho previezol cez rieku Styx. Dostal sa až k Hádovi a jeho žene Perzefóne tu im zaspieval tak veľmi krásnu a smutnú pieseň o svojej Eurydike, že Hádes - dojatý jeho spevom - súhlasil s jej prepustením ale iba pod podmienkou, že počas cesty nazad sa Orfeus ani raz na Eurydiku nepozrie. Orfeus s týmto súhlasil, vydal sa na cestu a Eurydika kráčala za ním. Išli však dosť dlho a Orfeovi sa zrazu zdalo, že nepočuje za sebou jej kroky a tak si pomyslel, že sa mu stratila. Obrátil sa a zbadal už len, ako sa mu pred očami pomaly rozplýva. Eurydika, jeho milovaná žena zomrela druhý krát, pretože Orfeus zabudol na sľub a otočil sa...
Sedem dní sa trápil a smútil a prosil Chárona aby ho znovu previezol cez rieku Styx, Cháron však odmietol. Orfeus zase spieval veľmi smutné piesne, no týmto tak podráždil backchnatky - ctiteľky boha vína Bakchusa, že ho ukameňovali k smrti. Orfea potom už Cháron cez rieku previezol do ríše mŕtvych, kde sa stretol s Eurydikou, mohol sa na ňu dívať, obzerať sa za ňou, pretože boli obaja mŕtvi - ale boli spolu.
Tento známy dojímavý príbeh pochádzajúci z antiky dojímal aj vtedajších básnikov, sochárov či maliarov, posledné antické spracovanie pochádza od Ovidiusa. My ho poznáme aj z divadla, opery, či operety a samozrejme z kníh.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára