😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

25. 6. 2010

Laserové mapovanie

 
 

 
Nový spôsob laserového mapovania z paluby lietadla umožnil aj cez koruny stromov džungle vytvoriť 3D obraz celého mayského mesta Caracol.
Oznámila to manželská dvojica archeológov Diane a Arlen Chaseovci zo Stredofloridskej univerzity v Orlande (USA) spolu s kolegami. Už vyše štvrťstoročia vedú vykopávky v zrúcaninách mayského mesta Caracol v Belize. Lokalitu pokrýva hustá džungľa a za ten čas sa ich tímu tvrdou prácou, pri ktorej sa neraz doslova presekávali cez porast mačetami, podarilo zmapovať zhruba 23 štvorcových km plochy mesta.
Laserové zobrazovacie zariadenia typu LiDAR (Light Detection and Ranging - Zachytávanie svetelných odrazov a meranie vzdialenosti) na palube ľahkého lietadla Cessna 337 im vlani v apríli umožnilo odhaliť dávne budovy a terénne úpravy na ďalších približne 200 štvorcových km!
LiDAR funguje podobne ako radar, no využíva kratšie vlnové dĺžky a ponúka oveľa viac podrobností. Analýza meraní v spolupráci so špecialistami na diaľkové mapovanie trvala tri týždne. Stálo to však za to. Projekt financovaný NASA sľubuje doslova revolúciu nielen konkrétne v poznávaní mayských lokalít, ale v archeológii všeobecne. V Caracole sa touto metódou podarilo objaviť tisíce dosiaľ neznámych stavieb, 11 násypov, desaťtisíce poľnohospodárskych terás a dokonca aj mnoho jaskýň. Údaje z LiDAR-u potvrdili veľkú rozlohu mesta, vyše 177 km štvorcových. A odhady Chaseovcov sú také, podľa ktorých malo na vrchole rozvoja v roku 650 žiť v meste najmenej 115.000 obyvateľov! Archeológom dosiaľ bránila v efektívnom výskume veľkoplošných mayských sídiel jednak hustá džungľa a jednak pahorkovitá, respektíve kopcovitá krajina.
"Je to veľmi vzrušujúce. Obrazy nielenže odhaľujú topografiu a zastavané úseky, ale aj integráciu skupín obyvateľov, monumentálnu architektúru, cesty, terasovité polia, čo všetko živo ilustruje ucelený systém komunikácie a dorábania obživy," povedal Arlen Chase. LiDAR-ový systém, ktorý tím využil, navrhol biológ John Weishampel zo Stredofloridskej univerzity. S jeho pomocou už roky skúma pralesy a inú vegetáciu. Výsledkom je 3-D obraz krajiny Caracolu. "Starí Mayovia navrhovali a starali sa o trvalú udržateľnosť miest dávno predtým, ako vstúpil na scénu módny výraz "zelená architektúra", konštatovala Diane Chaseová na základe sofistikovaného systému terasovitých polí. Caracol bol najvýznamnejším mayským sídlom klasického obdobia na území Belize. Jeho zrúcaniny sa nachádzajú v nadmorskej výške 460 metrov na úpätí Mayských hôr v západnej časti krajiny, približne 40 kilometrov južne od okresného mesta San Ignacio Cayo.
(zdroj:adam.cas.sk,TASR)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára