😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 5. 2010

Cesnak

 
 
 

vieš o ňom všetko?
 
Nezaměnitelná pronikavá chuť a vůně česneku, pro někoho nesnesitelná, jinými vyhledávaná - v každém případě, kdo ho rád a pravidelně konzumuje, poskytuje tak velikou službu svému zdraví. Ne nadarmo se o něm říká, že je to přírodní všelék.
Česnek obsahuje velké množství pro lidský organismus významných látek. Ať jsou to minerály (vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, fosfor, zinek, jod, selen, mangan, měď), vitaminy (B1, B2, B6, C, A, niacin, kyselina listová), enzymy.. Jednou z jeho nejvýznamnějších složek je alliin, přeměňující se na allicin, silné přírodní antibiotikum. Allicin má velmi široké spektrum působení na mikroorganismy, ničí jak viry, tak bakterie, díky tomu tedy česnek nazýváme jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik.
Léčba chřipky, angíny a nachlazení.
Při nemocech dýchacích cest má česnek hned několik léčivých účinků. Hlavní je právě onen antibiotický, kdy dochází k ničení původců nemoci v těle. Místo synteticky vyrobených antibiotik můžeme tedy užívat česnek v pravidelných dávkách, 1-2 stroužky česneku alespoň 3x denně. Naše okolí sice nejspíš zaznamená, čím že se to léčíme, ale výsledek za to jistě stojí.
Pokud bojujeme s nachlazením či chřipkou, často není nad to, pořádně se vypotit.. i tady je česnek tím pravým pomocníkem, protože účinně stimuluje pocení. Látky obsažené v česneku podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí nám tedy syntetické kapky na kašel. Často je účinný i při chronických onemocněních dýchacích cest a dutin. Při zánětu mandlí pomáhá žvýkání stroužku česneku v ústech po co nejdelší dobu, pravda, to je recept pro silnější nátury. Zanedbatelný není ani vysoký obsah vitaminů a minerálů, látek, které tělo v době oslabení nemocí jen ocení.
Takže nejlepší co tělíčku dát, je česnek, ovšem pokud je v pořádku žlučník pokud né, léčbu třeba nechat na chemii.
Tieto informácie mám od bývalej blogerky Natty (už nie je medzi nami) - jej bývalý blog bol však prenesený : klikni sem
 
Tísícky rokov je cesnak užívaný na zvýšenie imunity, úpravu tlaku, ako prevencia proti vnútorným parazitom a baktériám. Dobrá je aj šťava z cesnaku zmiešaná s medom, ktorá pomáha proti kašľu či nádche. Ak nie je nič iné po ruke, šťava z cesnaku dokáže dezinfikovať ranu. Veľmi dobré účinky má aj cesnak medvedí ( Allium ursinum), ktorý nie je chuťovo až tak silný ako domáci cesnak, ale listy, ktoré nájdete na jar v listnatých mokrých lesoch, vám plne nahradia zelenú cibuľku alebo pór v šaláte. V jarnej prečisťovacej kúre by šalát z medvedieho cesnaku nemal chýbať. Čo sa týka vonkajšieho použitia, na rezné rany či popáleniny má rovnaký účinok ako skorocel. Určite treba zaradiť cesnak do stravy - aj malé množstvo pomôže!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára