😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

29. 3. 2010

Lída Baarová

 

 
Vlastným menom Ludmila Babková sa narodila v rakúskom Salzburgu.
Jej matka vystupovala v niekoľkých divadelných hrách a jej mladšia sestra Zorka Janů bola tiež filmovou herečkou. Na konzervatóriu v Prahe študovala Lída herectvo a ako 17 ročná dostala svoju prvú úlohu v českom filme. Kto ju poznal hovoril, že bola najkrajšou ženou. Český filmový režisér Otakar Vávra povedal, že jej krása zaslepila každého muža, ktorý sa s ňou stretol. Jej prvou láskou bol filmový režisér Karel Lamač.
Po tom, ako bol objavený jej herecký talent aj vďaka vyhľadávačom talentov z nemeckých filmových štúdií, Lída Baarová opustila Prahu a presťahovala sa do Berlína, kde sa stretla s nemeckým hercom Gustavom Frohlichom, s ktorým si nie raz zahrala vo filmoch hlavnú úlohu.
Keď v roku 1935 úspešne zažiarila v nemeckom filme "Barcarole", získala niekoľko ponúk aj z hollywoodských štúdií, však tieto odmietla. S Gustavom sa zasnúbili a presťahovali sa do Berlína, ich dom bol v susedstve rezidencie vtedajšieho nemeckého ministra propagandy Josepha Goebblesa. V Berlíne bola vyhľadávanou predstaviteľkou krásnych dievčat a mladých žien a stala sa aj Goebblesovou milenkou, na čo musela na príkaz Hitlera opustiť Nemecko, tak v roku 1941 odišla do Talianska, skade sa ešte pred koncom druhej svetovej vojny vrátila do Prahy, však krátko potom do Nemecka utiekla. Americké okupačné orgány ju však vrátili do Prahy a tu bola vyšetrovaná a väznená pre údajnú kolaboráciu. Vo väzení ju často navštevoval Jan Kopecký, ktory ako mnohí iní ňou bol uchvátený. Kopecký bol blízkym príbuzným prominentného politika povojnovej československej vlády a vďaka nemu sa Lída dostala z väzenia. V roku 1949 sa Kopecký s Lídou oženil, vytvoril kočovnú hereckú spoločnosť, ktorá sa živila bábkovým divadlom až kým neutiekli do Rakúska, s kadiaľ Kopecký sám emigroval až do Argentíny. V Rakúsku sa Lída po čase neúspešne pokúšala obnoviť hereckú kariéru, nedarilo sa jej a tak odišla za Kopeckým do Argentíny, kde však žila v extrémnej chudobe, nuž sa vrátila do Talianska a v roku 1956 sa s Kopeckým rozviedli. V Taliansku sa objavila v niekoľkých filmoch, vrátane Felliniho filmu " I Vitelloni", kde hrala ženu bohatého obchodníka. V roku 1958 sa presťahovala do Salzburgu, kde hrala v divadle, v roku 1970 sa vydala za Kurta Lundwalla - o 20 rokov staršieho lekára. V 90rokoch sa znovu objavila na českej kultúrnej scéne, krátko nato vydala svoju autobiografiu a natočila o sebe aj film, ktorý v roku 1996 vyhral cenu na festivale Art Film v Trenčianskych Tepliciach.
 
 
Lída Baarová, trpiaca Parkinsonovou chorobou zomrela v roku 2000 v Salzburgu, kde žila sama na statku, ktorý zdedila po manželovi. Jej popol je pochovaný v Prahe - Strašice v rodinnom hrobe. Videli sme ju napríklad v : Kariéra Pavla Čamrdy, Obrácení Ferdiše Pištory, Sedmá velmoc, Pokušení paní Antonie, Panenství, Za tichých nocí, Sladké hořkosti Lídy Baarové a v iných nemenej zaujímavých filmoch.
(zdroj:wikipedia-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára