😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

15. 3. 2010

Humpolec

 
  
 

 
Mesto bolo založené začiatkom 13 storočia, svoj štatút získalo približne po 100 rokoch a dnes tu žije okolo 11 tisíc obyvateľov.
Nájdete ho v okrese Pelhřimov na Vysočine, kde sa nachádza asi kilometer od mesta aj známy hrad Orlík, pochádzajúci z poslednej tretiny 14 storočia - na hrade neustále prebiehajú opravy a rekonštrukcie.
Samotné mesto sa skladá z 12 častí : Humpolec, Brunka, Hněvkovice, Kletečná, Krasoňov, Lhotka, Petrovice, Plačkov, Rozkoš, Světlice, Světlický dvur a Viémov.
Sú tu aj múzeá - Múzeum dr. Hrdličku, Múzeum váh a Výstavná sála.V meste sú samozrejme i zaujímavé pamätihodnosti, ako je Farný kostol Svätého Mikuláša, Evanjelický ostol, kostol sv. Jána Nepomuckého, Tolerančný ostol, Židovský cintorín, Pomník rodáka antropológa Aleša Hrdličku, Pomník rumunských vojakov, Synagóga - U Vinopalny a pamätná doska najslávnešiemu prisťahovalcovi Hliníkovi.
Hliník tu má svoje Hlinikárium, ktoré bolo otvorené 22.10.2006 za prítomnosti Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, neďaleko sa nachádza aj park Stromovka s pamätnou doskou Hliníkovi - odhalenou 8.10.2002.
(zdroj:wikipedia,mesto-humpolec cz)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára