😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 2. 2010

jazero Toba

 
 

 
Nachádza sa v severnej časti indonézskeho ostrova Sumatra o dĺžke 100 km a šírke 30 km.
Je najväčšie jazero v Indonézii a zároveň aj najväčšie jazero vulkanického pôvodu na svete. Leží v nadmorskej výške 911 m a maximálna hĺbka je 505 m. V jazere sa nachádza aj ostrov Samsoir a do Malajského prielivu ho odvodňuje rieka Asachan.
Jazero je vlastne obrovská kaldera (sopečný útvar, vytvorený prepadnutím stien sopky) ktorá vznikla približne pred 75 500 rokmi počas obrovskej erupcie. Táto erupcia bola poslednou z troch erupcií v oblasti Toby, staršie sa odohrali pred 840 000, resp. 700 000 rokmi a bola to najväčšia sopečná erupcia za posledných 25 mil. Rokov. 
Celkový objem vyvrhnutých sopečných produktov sa odhaduje na 2 800 km3.
Erupcia ovplyvnila klímu na celej planéte. Na porovnanie: najničivejšia erupcia v nedávnej minulosti, výbuch Tambory v roku 1815 vyvrhol do atmosféry ani nie dvadsatinu objemu erupcie Toby a hoci sa priemerná celoročná teplota vplyvom rozptýlených prachových častíc znížila len o 0,3 °C, nasledujúci rok bol označený ako "rok bez leta". 
Pokles teploty ovzdušia po výbuchu Toby sa odhaduje až na 3,5 °C, čo mohlo naštartovať aj posledné globálne zaľadnenie. Podľa jednej z mnohých teórií mala erupcia taký katastrofálny dopad pre ľudstvo v tých časoch, že niekoľkonásobne zredukovala populáciu na celej planéte a temer ho vyhubila. Podla odhadu prežilo približne 15 000 ľudí. Snáď si Toba ešte dlho, dlho pospí...
(zdroj:wikipedia-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára