😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

1. 2. 2010

Sardínia



Sardegna, Sardigna, Sardinna alebo Sardinnia
 
 
Je autonómny administratívny región Talianska ležiaci na rovnomennom ostrove a okolitých menších ostrovoch v Stredozemnom mori.
Samotný ostrov Sardínia je druhým najväčším ostrovom Stredozemného mora po Sicílii, rozlohu má 24 090 km², má 1,6 milióna obyvateľov a delí sa na 8 provincií. Hlavným mestom je Cagliari. Na ostrove sa hovorí taliansky a sicílsky.
Sardínia patrí k najstaršie osídleným častiam Európy. Najstaršie archeologické pamiatky sú datované až do roku 1700 pred našim letopočtom. Pozostatkami sardínskej histórie sú nuraghi - vežové stavby z kameňa kužeľovitého tvaru. Do roku 237 pred Kristom patrila Sardínia Kartágu, potom však padla do rúk Rimanom. V 6.-8. storočí bola súčasťou Byzancie, v 11. až 13. storočí bola pod nadvládou Republiky Pisa a Janovskej republiky, od roku 1297 súčasťou Sardínsko-korzického kráľovstva (neskôr Sardínskeho kráľovstva), ktoré bolo roku 1861 premenené na Talianske kráľovstvo.
V rámci dejín útvaru bola Sardínia od 14. stor. predmetom aragonskej (teda španielskej) expanzie, od roku 1714 bola dokonca súčasťou Rakúska, v roku 1717 ju obsadilo španielske vojsko a o rok neskôr bola predaná savojským vojvodom a stala sa (znova) súčasťou Sardínskeho kráľovstva.
Sardínia je s okolitým svetom spojená lietadlami alebo trajektmi. Lietadlom trvá cesta na pevninu od 1,5 hodiny, trajektom od 5 hodín.
(zdroj:tixik.com-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára