😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 2. 2010

AIDS

 
 

 
V roku 2007 žilo na celom svete približne 33,2 milióna ľudí s touto chorobou ktorá zabila asi 2,1 milióna ľudí, vrátane 330 000 detí. 
Choroba bola prvý raz identifikovaná v roku 1981 a ešte koncom 80. rokov sa predpokladalo, že po ojavení sa príznakov je nevyliečiteľná a chorého čaká smrť. 
Pôvodne písané AIDS, angl. Acquired Immune Deficiency Syndrome alebo syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti je infekčná choroba ľudí vírusového pôvodu. Charakteristická je postupným oslabovaním imunitného systému, ktorého funkčnosť nakoniec poklesne natoľko, že sú mu nebezpečné aj také typy infekcií alebo zhubného zbujnenia, ktoré sa u zdravého človeka vôbec nevyskytujú. Pôvodcom tejto choroby sú kmene HIV-1 a HIV-2. Obidva typy pôsobia podobne, ale HIV-2 spôsobuje formu AIDS s oveľa pomalšou progresiou, než forma spôsobená HIV-1.
HIV sa prenáša pri styku telesných tekutín obsahujúcich vírusové častice "darcu" (krv,spermie). K prenosu choroby tak dochádza najčastejšie nechráneným pohlavným stykom a používaním spoločných injekčných striekačiek. Chorobu nemožno prenášať bežným fyzickým kontaktom s infikovanou osobou a nemôže ho prenášať ani hmyz - napríklad komáre. Najvhodnejšia ochrana pred touto chorobou je vyhýbanie sa náhodnému pohlavnému styku, teda vernosť partnerov, či nepoužívať inj. striekačky pred tým už použité. Nebezpečenstvo môže vzniknúť aj pri prepichovaní dierok pre náušnice, alebo pri piercingu.
Prítomnosť vírusu HIV sa v organizme diagnostikuje pomocou krvných testov - pozitívny výsledok znamená, že organizmus si vyrába protilátky, pretože bol vírusom nainfikovaný. Protilátky sa však vytvoria až za určitú dobu po nákaze, takže počas doby kým sa vytvoria nie je možné prítomnosť vírusu v tele zistiť.

Priebeh ochorenia je rôznorodý a príznaky nemusia nastúpiť hneď po infikovaní sa vírusom HIV.
U väčšiny ľudí, ktorí sa nakazili vírusom HIV sa objavujú na začiatku ochorenia príznaky typické pre chrípkové ochorenie, ako nepochybne je bolesť svalov, celková únava a malátnosť, zvýšená telesná teplota a zdurenie lymfatických uzlín (sú to žľazy bojujúce s infekciou).
Človek nakazený vírusom HIV nemusí mať žiadne príznaky dokonca aj 10 rokov, pri tom si ale treba uvedomiť, že pre okolie je nebezpečný tým, že stále vírus HIV môže šíriť ďalej. Každý infikovaný človek na chorobu AIDS umiera. Vírus HIV mu napáda jeho imunitný systém, ktorý nie je schopný plniť svoju obrannú povinnosť, a tak človek je veľmi náchylný na rôzne aj banálne infekcie, ktoré za normálnych okolností telo hravo zvládne prekonať.
Vzhľadom na vysokú variabilitu vírusu HIV nebolo doteraz možné pripraviť takú očkovaciu látku, ktorá by bola účinná voči všetkým variantom kolujúcim v ľudskej populácii.
Základom liečby je silná kombinovaná protivirová liečba. Cieľom je spomaliť množenie viru a predísť tak zrúteniu imunitného systému. Liečba sa prejaví v zlepšení klinického stavu a predĺžením života, má však i nežiaduce vedľajšie účinky. U tehotných žien výrazne znižuje prenos infekcie na dieťa. Liečba antivírusovým liekom Zidovudine (ATZ) spomaľuje likvidáciu T4 buniek, a tým spomaľuje postup ochorenia. Úsilie výskumníkov smeruje k objaveniu ďalších účinných liekov a najmä očkovacej látky.

AIDS v dátumoch:
1940 - vírus HIV sa asi po prvýkrát objavuje u človeka v africkom štáte Guinea-Bissau
1981 - prvé prípady zlyhania imunity u homosexuálov v USA
1982 - prvýkrát je definovaný syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS)
1983 - profesori Gallo a Montagnier identifikujú vírus HIV
1984 - prepuká epidémia AIDS medzi heterosexuálmi v Afrike
1985 - každá oblasť sveta hlási aspoň jeden prípad AIDS
1987 - v USA je na trh uvedený prvý liek proti AIDS tzv. AZT. 1996
1999 - prvé testy účinnosti potenciálnej vakcíny v Thajsku
(zdroj:wikipedia,referaty.sk-upravené)
 
Ak sa teda ochorenie identifikuje včas a samozrejme sa včas aj lieči, je nádej že pacient nezomrie...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára