😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

12. 1. 2010

Tádž Mahal


 
 
...anglicky Taj Mahal, po indsky Taaj Mähäl, korunný palác...
 
Ide o monumentálnu stavbu pri meste Agra v indickom štáte Uttar Pradeš, ktorá je súčasťou svetového deičstva Unesco.
Roku 1629 pri pôrode štrnásteho dieťaťa zomrela manželka indického mogula : Mumtáz Mahal (Ardžumand Bano Begum). Mala 36 rokov a bola už 17 rokov vydatá. Jej manžel Šáhdžáhán stratil tým nielen milovanú ženu, ale aj múdru politickú radkyňu. Vraví sa, že za ňou trúchlil celé dva roky (podľa iných správ mu bolesťou zbeleli vlasy). Zložil sľub, že postaví pomník, ktorý bude hoden jeho ženy, niečo celkom mimoriadne. Nemožno poprieť, že sa mu to aj podarilo. Monument pozostáva z hlavnej budovy obklopenej štyrmi minaretmi, mešity na západe (čiže smerom k Mekke) a domu pre hostí na východe. Moja gif animácia predstaví interiér tejto krásnej stavby:
 

 Podľa oficiálneho zápisu UNESCO sa stavba začala v roku 1631 a skončila roku 1648. Stavalo ju vyše 20 000 remeselníkov z celej južnej a strednej Ázie. Vraví sa, že na architektonickom stvárnení sa mali podielať jeden Francúz a istý Benátčan. Zodpovedným architektom bol Usad Ahmad z Lahore, starého hlavného mesta ríše Mogulov (Mughalov). Stavebný materiál bol dopravený z celej Indie a Ázie. Použilo sa vyše 1000 slonov a 28 rôznych druhov drahokamov a polodrahokamov bolo zasadených do mramoru.
Existuje však aj názor, že ide o prestavbu pôvodnej hinduistickej stavby, na čo by poukazovali podobné stavby (ktoré mimo Indie nie su veľmi známe).
Obaja manželia ležia spoločne v tejto hrobke, ktorá sa stala symbolom Indie a patrí medzi najslávnejšie stavby sveta.
(zdroj:wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára