😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

8. 1. 2010

Platón

 
 

 
Narodil sa roku 427 alebo 428 pred Kristom, zomrel v roku 347 pred Kristom. 
Najväčší vplyv mala jeho teória ideí a filozofia štátu. V rokoch 385až387 pred Kristom založil filozofickú školu nazvanú Akadémia. Jedine jeho spisy sú informačným zdrojom o legendárnej zaniknutej ostrovnej civilizácii v Atlantíde.
Staroveké zdroje (Diogenes) a súčasní vedci sa zhodujú na tom, že sa narodil niekedy v rokoch 429 až 423 pred Kristom, jeho otec sa volal Ariston a matka Periktióna. Pôvodne bol Platón pomenovaný po svojom starom otcovi - volal sa Aristokles. Však jeho tréner v zápasení mu dal iné meno kvôli jeho robusnej postave - Platón, čo znamená "široký". Tieto informácie sú však spochybňované.

Platónovi sa tradične pripisovalo 35 dialógov a 13 listov. Presné poradie, v ktorom Platónove dialógy boli napísané, nie je známe, tak ako aj rozsah, v ktorom mohli byť neskôr upravené a prepísané. Súčasná vedecká obec však pochybuje o autentickosti minimálne niekoľkých. Platónove spisy boli publikované vo viacerých formách, čo viedlo k niekoľkým konvenciám v menovaní a referencovaní. Zvyčajný systém robenia odkazov na sekcie v Platónovych textoch je odvodený z edície Platónových diel H. Stephanusom z roku 1578.

Platónove diela sa často zaraďujú zhruba do troch skupín: sú to "Skoré dialógy", "Stredné dialógy" a "Neskoré dialógy". Neskoré dialógy sú zložité filozofické diela. Vo všeobecnosti sú v porovnaní s prvými dialógmi triezvejšie a logickejšie, ale môžu skrývať prísľub vyriešenia problémov, ktorými sa zaoberajú skoré dialógy.
(zdroj:wikipédia.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára