😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 1. 2010

Michal Dočolomanský




 
Matka Floriana bola pôvodom Rumunka,  jeho otec Rudolf bol učiteľ, ktorý pôsobil medzi rumunskými Slovákmi v Sedmohradsku...
V r.1942 odišla rodina do obce Niedzica (dnešné Poľsko), kde sa Michalnarodil . Na Slovensko sa presťahovali na konci 2.svetovej vojny. Otca často služobne prekladali - naposledy učil v Nebojsi pri Galante, kde aj zomrel. Matka sa s desiatimi deťmi presťahovala do Svätého Jura. V tom čase bola v Jure v plnom rozkvete činnosť ochotníckeho divadla. Malému Mišovi učaroval svet javiska - ako 13-ročný dostáva svoju prvú titulnú úlohu v rozprávke H. CH. Andersena "Snehová kráľovná". Poslednou hrou, v ktorej účinkoval ako svätojurský ochotník, bol Geľo Sebechlebský. Po ukončení základnej školy sa vyučil za automechanika (Kamenícky Šenov a Kadaň). Herectvo absolvoval v r. 1966 na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a odvtedy bol členom činohry SND. 
Michal Dočolomanský patril medzi našich najúspešnejších a najčastejšie obsadzovaných hercov. Nezabudnuteľná je jeho titulná postava v Ibsenovej dráme Peer Gynt, Mortimer v komédii Brooklynská noc, v muzikále Neil Simona: Pozor na Leona a v mnohých ďalších.
 

V r. 1974 ho režisér Karok Zachar obsadil do úlohy Jánošíka v slávnom muzikále Ernesta Brylla a Katerzyny Gärtnerovej "Na skle maľované". V r. 1999 bola už 555 (!) repríza tohto muzikálu a Dočolomanský bol jedným z troch hercov z pôvodného obsadenia. Od roku 1962 začal účinkovať aj vo filmoch (Medená veža 1970, Stratená dolina 1981,Tisícročná včela 1983, ...). Účinkoval tiež v mnohých českých filmoch (Dni zrady 1973, Adela ešte nevečerala 1977, Tajomstvo hradu v Karpatoch 1981). Ako sympatický kladný hrdina mal obdobnú úlohu ako Ladislav Chudík vytvárať postavy komunistických predákov (G. Husák, J. Šverma).
Zomrel v roku 2008 na zákernú rakovinu ...
(zdroj:swaton.sk , csfd.cz, wikipedia.org)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára