😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

10. 1. 2010

Magda Paveleková


 
 
 
Narodila sa v Leviciach, zomrela v Dunajskej Lužnej. Patrila medzi najskvelejšie herečky na Slovensku...

Herečka Magda Paveleková je potomkom slávneho uhorského rodu Koháryovcov a jej domovským sídlom bol aj kaštieľ vo Svätom Antone. Študovala na evanjelickom gymnáziu v maďarskom mestečku Köszeg neďaleko rakúskych hraníc. V roku 1953 ukončila štúdium hry na klavír na bratislavskom Konzervatóriu. Už počas štúdia ju priťahovalo divadlo. Bola herečkou formujúceho sa divadla v Nitre a keď maturovala, bola jeho členkou už tri roky. Z divadla v Nitre odišla po 17 rokoch do Bratislavy, kam jej manžela preložila armáda. Pôsobila istý čas v Tatrakabarete a dlhodobo v súbore Novej scény. Z tohto divadla odišla aj do penzie.
 

Príjemné chvíle zažila pri účinkovaní v muzikáli "Mníšky" a diváci ju mohli vidieť aj v jeho pokračovaní "Mníšky 2 - Milionárky". Svoj umelecký život opísala v roku 2001 v knihe úvah, radostí a žiaľov nazvanej Spomienky starej herečky. Popri desiatkach postáv v divadelnom súbore sú v nej aj spomienky na prvé filmovanie a televízne inscenácie - v roku 1969 premiérované Sladké hry minulého leta, neskôr to boli aj Sokovia, Bludička, Začiatok sezóny alebo Zimkovej ... kone na betóne..
Magda Paveleková účinkovala v 12 filmoch, 205 inscenáciách a televíznych filmoch, v dabingu a predstavila sa v takmer 60 zábavných reláciách v rozhlase a v televízii.
Bola členkou Aristokratickej asociácie Slovenska a členkou Aristokratického združenia Slovenska.

(zdroj:swaton.sk , csfd.cz, wikipedia.org)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára