😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

9. 1. 2010

Eiffelova veža

 
 

Eiffelova veža je typickým symbolom Paríža, zdobí Paríž od svetovej výstavy v r. 1889. Jej výška 320 metrov ju zaraďuje medzi najvyššie stavby sveta. Návštevníci sa môžu vyviezť do troch rôznych úrovní, na prvé, druhé a tretie poschodie. Tretie a teda najvyššie poschodie, sa nachádza vo výške 274 metrov. Z tohoto miesta je nádherný výhľad na celý Paríž.
Veža bola postavená v rokoch 1887 až 1889 Eiffelovou firmou Gustave Eiffel & Cie pri príležitosti storočného jubilea Francúzskej revolúcie pre Svetovú výstavu. Architektom nebol Gustave Eiffel ale Stephen Sauvestre, ktorý navrhol túto vežu na objednávku Švajčiara Maurice Koechlina.
Eiffelova veža narazila na odpor parížskeho obyvateľstva, ktoré ju považovalo za poškvrnu. Pobúrení umelci ju nazvali "tragickou pouličnou lampou" a vnímali ako "pochmúrny továrenský komín". V umeleckých a laterálnych kruhoch sa uskutočňovali kampane, v ktorých sa dokonca vyrábali letáky podpísané mnohými známymi umelcami.
Pôvodne mal Eiffel iba 20-ročné povolenie pre vežu; mala sa teda v roku 1909 zbúrať. Keďže sa ale jej výška ukázala ako cenná pre komunikáciu, keď umožnila prvé medziatlantické rádiové spojenie, mohla aj naďalej ostať.
Dnes ale všeobecne platí že Eiffelova veža je jeden z najkrajších príkladov architektúry sveta.
(zdroj:zurnal.org,wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára