😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

20. 1. 2010

Arc de Triomphe

 


 
Nachádza sa na Place Charles de Gaulle v Paríži. Z tohoto miesta sa ako slnečné lúče rozbiehajú najznámejšie ulice tohoto veľkomesta.
Víťazný oblúk sa začal stavať na príkaz Napoleona v roku 1806, krátko po jeho víťazstve v Austerlitz. Sú v ňom vyryté názvy dôležitých víťazstiev, ktoré vybojoval Napoleon počas svojej éry, vo vnútri sídli malé múzeum dokumentujúce históriu stavby. Od svojho dokončenia je symbolom víťazstva a vojenských úspechov.
Komplex je 50 m vysoký a 45 m široký. Na jeho vonkajšej strane sú obrovské sochy a reliéfy, ktoré zobrazujú ťaženie, víťazstvo a slávny návrat. Z vyhliadkovej plošiny sa ponúka neobyčajná panoráma. Roku 1920 bol pri základoch Víťazného oblúka položený náhrobný kameň neznámeho vojaka. Každý večer o 18:30 prechádza námestím malá delegácia príslušníkov združenia vojnových veteránov, ktorí sem prichádzajú uctiť si pamiatku k hrobu neznámeho vojaka.
Dodnes je Víťazný oblúk "druhou" dominantou Paríža.
Denne okolo neho prejdú milióny turistov a obyvateľov Paríža, ktorí sú hrdí na to, že táto historická pamiatka, ktorá tvorí dôležitý medzník v ich histórii sa nachádza práve v ich hlavnom meste.
Víťazný oblúk nie je jedinou stavbou, ktorá je takto pomenovaná. Ďalšie "oblúky", nemenej významné, nájdeme aj v Ríme : Trajánov oblúk, Konštantínov oblúk, Titov oblúk a tiež oblúk Septima Severa. Víťazný oblúk sa nachádza tiež v Bagdade.
(zdroj:referaty.sk,wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára