😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

12. 8. 2009

kaštieľ Skýcov

 
 

 
Postavený bol  na mieste staršieho objektu z roku 1663 pravdepodne na mieste niekdajšej gotickej pevnosti. Jeho pôvodní vlastníci nie sú známi, možno to boli Bebekovci alebo Zápoľskovci.
V roku 1813 ho odkúpilo knieža Arthur Odescalchi ktorý dal na kaštieli postaviť vežu pod názvom "Neboj sa", dal postaviť nárožné veže, kaštieľ obohnal priekopou a opatril padacím mostom. 
Jadro tvoril palác stavaný na spôsob obytnej veže s klenutými priestormi so slávnostnou sálou, ktorá bola osvetlenýá polkruhovo ukončenými združenými oknami. Na hlavný palác nadväzovala ďalšia jednotraktová obytná budova, ukončená priečnym krídlom, uzatvárajúca spolu s opevnením celé nádvorie. Kaštieľ rozčlenili v nároží kruhovou baštou, kruhovou schodišťovou vežou s vysokou strechou v centre súboru s päťbokým štvorpodlažným výstupkom. Nerovné výbežky a tvar vytvorili tak podobu stredovekého zámku z minulosti.
Kaštieľ bol potom opustený až do roku 1883, kedy prebehla jeho novorománska rekonštrukcia a bol prebudovaný na spôsob novorománskeho hradu. V roku 1903 odkúpil skýcovké majetky (vrátane kaštieľa) arcivojvoda Augustín Habsburský a pripojil ich k Topoľčianskym. 
Zámoček bol vypálený pri ústupe nemeckých vojsk počas 2. svetovej vojny spolu s dedinou za to, že obyvatelia pomáhali partizánom. Dlhú dobu potom chátral, v dnešnej dobe je kompletne opravený a zrekonštruovaný a patrí medzi zaujémavé historické stavby na Slovensku. Z kruhovej nárožnej bašty je dobrý výhľad na blízky Hrušovský hrad.
(zdroj:hrady.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára