😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

25. 8. 2009

Michalská brána


Historická budova Bratislavy
Michalská brána sa jediná zachovala z pôvodného mestského opevnenia, ktoré bolo zbúrané na príkaz Márie Terézie v rokoch 1775-78. Mesto začalo expandovať.
Okrem nej sa dalo do mesta dostať bránami Laurinskou, Rybnou a Vydrickou. Michalská brána bola postavená na začiatku 14. storočia, dnešná baroková úprava bola spravená v 18. storočí. Michalská ulica je hlavnou tepnou legendárneho bratislavského Korza, o čom svedčí aj fakt, že v lete sa tadiaľ nedá skoro vôbec prejsť a to aj vo večerných hodinách. Doporučujem si po schodoch vyšliapať na ochodzu Michalskej veže a odtiaľ sa porozhliadať po šírom a blízkom okolí.

Michalská ulica:
Archeologické nálezy pri stavbe kanalizácie dokazujú osídlenie tejto oblasti z čias Keltov a Rimanov. Po stavbe mestských hradieb v 13. storočí ulicu zahrnuli do vnútra stredovekého mesta. Najstaršia zmienka o nej je z roku 1379. Meno dostala podľa brány, ktorá bola na jej vrchnom konci. Brána dostala meno podľa kostola sv. Michala, ktorý stál na predmestí, spomína sa v roku 1307. V stredoveku sa tu nachádzali domy remeselníkov a kupcov. Na ulici je niekoľko veľmi pozoruhodných pamiatok. Niektoré domy boli zasiahnuté delovými guľami, keď v roku 1809 z Petržalky Napoleon ostreľoval Prešporok.
(zdroj:ron-del.net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára