😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 3. 2009

Zvieratníkové Súhvezdia




 
Súhvezdie v širšom zmysle je skupina hviezd (asterizmus), ktoré spolu navzájom zdalnlivo súvisia a vytvárajú určitý obrazec na oblohe, viditeľný v noci za jasnej oblohy. V hviezdnych mapách je takýto obrazec naznačený spojnicami, ktoré jednotlivé hviezdy spájajú a tak je pre pozorovateľa oblohy ľahšia orientácia na oblohe.Každá časť oblohy patrí do nejakého súhvezdia a moderná astronómia dnes rozlišuje 88 súhvezdí.Do každého súhvezdia patria aj všetky ostatné vesmírne objekty ako sú napríklad hviezdokopy, hmloviny, či galaxie. Jedinou hviezdou, ktorá nie je súčasťou žiadneho súhvezdia, je Slnko, ktoré sa pri zdanlivom pohybe striedavo premieta vždy do iného z rôznych trinástich súhvezdí, ktoré nazývame zvieratníkové súhvezdia. Do týchto trinástich súhvezdí sa premietajú aj všetky planéty slnečnej sústavy a samozrejme aj Mesiac.

Baran () Aries:
Nachádza sa západne od súhvezdia Ryby a východne od súhvezdia Býk a na oblohe predstavuje zlatého barana z gréckej mytológie. Slnko ním prechádza v čase od 18.04 do 12.05, na večernej oblohe ho vidno od augusta (08) do apríla (04), obsahuje 50 hviezd a jeho najjasnejšia hviezda sa volá Hamal.

Býk () Taurus:
Slnko týmto súhvezdím prechádza od 13.05 do 20.06. Predstavuje hlavu býka ako jednu z podôb boha Dia z gréckej mytológie.Nachádza sa medzi súhvezdím Baran na západe a Blíženci na východe.Toto súhvezdie môžeme vidieť na oblohe od októbra (10) do apríla (04). Obsahuje 90 hviezd, najjasnejšia sa volá Aldebaran.

Blíženci () Gemini:
Toto súhvezdie leží na západe medzi súhvezdím Býk a nevýrazným súhvezdím Rak na východe, jeho jasné hviezdy tu vytvárajú nepravidelný obdĺžnik, cez ktorý Slnko prechádza od 21.06 do 19.07. Na večernej oblohe môžeme toto súhvezdie vidieť od novembra (11) do začiatku júna (06).Medzi 70-timi hviezdami je tá najjasnejšia Pollux.

Rak ()Cancer:
Je malé a nevýrazné súhvezdie, nachádza sa medzi Blížencami na západe a Levom na východe. Slnko ním prechádza od 21.07 do 09.08. Jeho najjasnejšia hviezda sa volá Altarf.

Lev () Leo:
Je to veľké súhvezdie ležiace medzi súhvezdiami Rak na západe a Panna na východe, Slnko ním prechádza od 10.08 do 15.09, príležitostne tu možno vidieť planéty a Mesiac.Jeho najjasnejšia hviezda sa volá Regulus a v minulosti bola jedným zo štyroch strážcov oblohy.

Panna () Virgo:
Nachádza sa západne od súhvezdia Váhy a východne od súhvezdia Lev a je jedno z najväčších súhvezdí na oblohe. Jeho jasná hviezda sa volá Spica. Slnko týmto súhvezdím prechádza od 16.09 do 30.10 a môžu sa tu nachádzať ako planéty, tak aj Mesiac. V Panne sa zároveň nachádza tzv. jesenný bod, Slnko ním prechádza v čase rovnodennosti 23.09.

Váhy ()Libra:
Váhy neobsahujú žiadnu jasnú a veľkú hviezdu, takže toto súhvezdie je nevýrazné. Leží západne od Panny a východne od Škorpióna (štír) pod svetovým rovníkom. Základný tvar tohto súhvezdia je akýsi nepravidelný lichobežník.Slnko týmto súhvezdím prechádza v čase od 31.10 do 22.11 a vo vhodnom čase tu možno vidieť aj planéty aj Mesiac. Súhvezdie možno vidieť celú jar, v lete večer a v zime nadránom.

Škorpión () Scorpius:
Leží medzi súhvezdím Váhy na západe a Strelec na východe, je to veľké súhvezdie južnej pologule v blízkosti stredu Mliečnej cesty. Slnko ním prechádza od 23.11 do 29.11, čo je iba 6 dní. Najjasnejšia hviezda sa volá Antares, je jasná, má výraznú červenú farbu.

Hadonos () Ophiuchus:
Hadonos je jedným z 88 súhvezdí a je jediným, ktoré sa nepočíta medzi astrologické symboly aj keď má na to právo, však dôvody, prečo Hadonos nie je zaradený do zvieratníka nie sú známe. Je však možné, že potom, ako sa od Škorpióna oddelilo nové súhvezdie Váhy, Hadonos nezapadol do magického počtu 12 znamení a tak bol jednoducho odstránený. Slnko cez toto súhvezdie prechádza od 30.11 do 17.12 a môžeme tu vidieť aj planéty aj Mesiac. Jeho najjasnejšia hviezda je Ras Alhaque. Hadonos leží na Mliečnej ceste, čo je oblasť veľmi bohatá na hviezdy, otvorené a guľové hviezdokopy a tiež hmloviny.

Strelec () Sagittarius:
Toto súhvezdie leží na západe pri Škorpiónovi a na východe pri Kozorožcovi. Za vhodných podmienok tu môžeme vidieť planéty aj Mesiac, Slnko ním prechádza v čase od 18.12 do 18.01. Súhvezdie je právom označované za najzaujímavejšie súhvezdie oblohy, čo sa týka objektov pozorovateľných aj obyčajným ďalekohľadom.Neobsahuje síce zvlášť jasné hviezdy, ale na jeho ploche sa nachádza obrovský počet hviezdokôp a hmlovín, naviac smerom do vnútra súhvezdia sa nachádza jadro našej Galaxie.Jeho najjasnejšia hviezda sa volá Kaus Australis.

Kozorožec () Capriocornus:
Je stredne veľké zvieratníkové súhvezdie, nachádzame v ňom planéty, Mesiac a samozrejme Slnko, ktoré do neho vstupuje 19.01 a vystupuje 15.02. Hlavnou ale nie najjasnejšou hviezdou je Prima Geidi. Jeho nájdenie komplikuje skutočnosť, že v našich zemepisných šírkach sa nachádza veľmi nízko nad obzorom, nedosahuje ani výšku 30 stupňov, naviac v rôznych hviezdnych mapách sa k nemu kreslia rôzne spojnice. Aj doba jeho pozorovateľnosti je veľmi krátka. Obsahuje 50 hviezd.

Vodnár () Aquarius:
Vodnár je jedno z najstarších pozorovaných súhvezdí vo zvieratníku, poznali ho už Babylončania, ktorí ho na kameňoch zobrazovali ako kľačiaceho muža, ktorý cez svoje rameno vylieva vodu z vedra. Všetky dávne civilizácie si Vodnára spojovali s vodou v rôznych formách, dažďom, morom, záplavami...Vodnár je rozsiahle súhvezdie, za vhodných podmienok v ňom nachádzame planéty i Mesiac, Slnko ním prechádza od 16.02 do 11.03. Najjasnejšia hviezda sa volá Sadalmelik, alebo aj Sadalmelek, na oblohe sa však mimoriadne jasen nejaví.

Ryby ()Pisces:
Týmto súhvezdím prechádza Slnko v čase od 12.03 do 18.04, za vhodných podmienok tu nájdeme ako planéty, tak aj Mesiac. Ryby sú po Panne druhé najväčšie zvieratníkové súhvezdie - však ťažko ho nájsť. Prechádza ním aj svetový rovník, ale na jasné hviezdy je toto súhvezdie chudobné. Jeho najjasnejšia hviezda sa volá Alrischa, niekedy aj Alrescha, názov pochádza z arabštiny a znamená povraz.
(zdroj:wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára